АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

АРЖЕНТИНА Е СВЕТОВЕН ШАМПИОН СЛЕД НАЙ-ВЕЛИКИЯ ФИНАЛ НА СВЕТОВНИ ПЪРВЕНСТВА

Аржентина е световен шампион
19.12.2022 / 09:10

Катар предостави може би един от най-великите, а защо не и най-великият финал в историята на световните първенства. Пред изпълнениня "Луасил" Аржентина влезе в историята, след като детронира досегашния първенец Франция след уникална драма с продължения и дузпи и общ резултат от 7:5.

В редовното време и продълженията двата тима завършиха при резултат 3:3. Лионел Месиоткри в 23-ата от дузпа, а Анхел Ди Мария удвои в 36-ата минута. Килиан Мбапе намали от дузпа в 80-ата, а само минута след това изравни резултата с втория си гол. Така се стигна и до продълженията.

В тях Меси отбеляза също второто си попадение си в 108-ата и отново даде преднина на "гаучосите", но Мбапе заби хеттрик и изравни в 118-ата минута от нова дузпа. По този начин се наложи да бъдат изпълнявани дузпи, а при тях футболистите на Дидие Дешан направиха два пропуска, а тези на Лионел Скалони бяха безгрешни и завоюваха така чаканата световна титла.

В първите минути на срещата Аржентина беше по-активният тим на терена, като Анхел Ди Мария беше най-активен отляво, но до сериозни опасности пред вратата на Юго Лорис не се стигна.

Първият точен удар дойде в петата минута, когато Алексис Мак Алистър опита изстрел от дистанция, който бе точен, но право в ръцете на капитана на „петлите“. Три минути по-късно Родриго Де Пол също опита късмета си от дистанция, като този път се стигна до рикошет, който за малко да направи френския страж безпомощен.

Южноамериканите имаха отлична възможност в 17-ата минута, когато Лионел Меси получи пред наказателното поле на французите и раздаде надясно за Де Пол, който центрира ниско в пеналтерията, където Ди Мария засече топката, но я прати високо над вратата.

По-добрата игра на Аржентина даде резултат в 21-ата минута, когато "албиселесте" получи правото да изпълни дузпа. Наказателният удар беше отсъден, след като Ди Мария финтира Усман Дембеле отляво, след което футболистът на Барселона го спъна и главният съдия посочи бялата точка. С изпълнението се зае капитанът Меси, който прати Лорис в противоположния ъгъл - 1:0.

Аржентина напълно доминираше на терена и съвсем закономерно стигнаха и до второ попадение в 36-ата минута. Тогава "гаучосите“ организираха страхотна контраатака, при която Хулиан Алварес изведе отлично Мак Алистър в половината на Франция отдясно, който напредна и от границата на наказателното поле пусна пас към далечната греда, където Ди Мария беше забравен и с плътен удар в далечния ъгъл матира Лорис за 2:0.

Четири минути преди края на първата част Дидие Дешан, явно недоволен от събитията на терена, направи двойна промяна и пусна в игра Маркъс Тюрам и Рандал Коло Муани, които замениха Оливие Жиру Усман Дембеле в атаката на "петлите". Французите завършиха първото полувреме без нито един удар по посока вратата на Емлиано Мартинес.

Четири минути след старта на второто полувреме Ди Мария напредна отляво към наказателното поле и центрира към далечната греда, където Де Пол нанесе чудесен удар от въздуха с десния крак, но в ръцете на Лорис.

Аржентинците продължаваха с атаките и в 59-ата минута Ди Мария изведе хитро Хулиан Алварес отляво в наказателното поле, който след това стреля в близкия ъгъл, но Лорис изби.

"Албиселесте" продължаваше с атаките и след точно час игра Меси можеше да реши всичко. Ди Мария получи отляво в наказателното поле и финтира Жул Кунде, след което намери Лео Меси, който елегантно се измъкна и опеката на Маркъс Тюрам играч и стреля към вратата, но в аут.

Първият удар за "петрите" дойде чак в 68-ата минута, когато Рандал Коло Муани засече топката с глава след центриране от корнер на първа греда, но встрани от вратата.

В 71-ата минута Килиан Мбапе задържа добре топката пред наказателното поле и стреля от границата му, но над вратата на Мартинес.

Само минута по-късно обаче "гаучосите" отново бяха пред вратата на французите. Меси влезе и задържа добре отляво в наказателното поле и комбинира с Енцо Фернандес, който стреля технично с десния крак, но в ръцете на Лорис.

Сякаш от нищото Франция се върна в двубоя десет мнути преди края на редовното време. Мбапе отмъкна топката от Николас Отаменди и напредна в наказателното, след което защитникът на Бенфика препъна нападателя и съдията посочи бялата точка. С изпълнението се зае потърпевшият и бе точен, макар че Мартинес уцели ъгъла – 2:1.

След само по-малко от 60 секунди обаче аржентинците бяха попарени, след като резултатът беше изравнен. „Петлите“ реализираха след страхотна комбинация. Мбапе свали с глава за Тюрам пред наказателното поле, който пък с едно докосване му я върна по въздуха, а след това звездата на световните шампиони нанесе страхотен удар от движение с десния крак и намери далечния ъгъл на вратата на Мартинес – 2:2.

В добавеното време на двубоя Франция можеше да напълни пълен обрат, но Коло Муани се засуети пред вратата на Мартинес и пропиля шанса.

Аржентина също имаше възможност да спечели мача в редовното време, след като в седмата минута от добавеното време Меси отправи мощен изстрел от границата на наказателното поле, но Лорис се отчете с феноменална намеса и изби над гредата в ъглов удар. Така се стигна до продължения.

В продълженията обаче дрмата не спря. По-силната игра на Аржентина в тези минути все пак се увенча с гол за 3:2. Реализира го отново Лионел Меси в 109-ата минута, като в случая се активира технологията на голлинията. Имаше съмнения за засада при атаката, но повторенията показаха, че такава не е имало.

В 103-ата миута резервата Лаутаро Мартинес нанесе мощен удар пред наказателното поле, но Даю Упамекано блокира. Впоследствие Гонсало Монтиел шутира, но над вратата. Секунди след това отново Лаутаро се измъкна сам срещу вратаря Лорис, но стреля покрай вратата. Останаха съмнения за корнер, но все пак реферът не отсъди такъв.

Франция обаче не се отказа, тръгна да изравнява и го стори в 118-ата минута. Тогава Мбапе стреля и Монтиел спря топката с ръка, заради което последва нов наказателен удар. Нападателят реализира и него, с което заби хеттрик, за да изравни отново 3:3.

Така победителят трябвашеда бъде определен сед изпълнение на дузпи.

Източник: gong.bg

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев