АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

КАТАР ЗАПЛАШИ ДА СПРЕ ДОСТАВКИ НА ГАЗ ЗАРАДИ КОРУПЦИОННИЯ СКАНДАЛ В ЕС

 Ева Кайли
19.12.2022 / 09:13

Катар осъди разследването за корупция от Белгия и спирането на достъпа му до Европейския парламент, заявявайки, че това може да повлияе "отрицателно" на отношенията и доставките на природен газ. В изявление на катарски дипломат, белгийските власти бяха критикувани, че са използвали "неточна" информация, предава БГНЕС.

Гръцката евродепутатка Ева Кайли, която бе и зам-председател на Европарламента до скандала, е сред шестимата арестувани след акции на белгийската полиция, при които бяха открити най-малко 1,5 млн. евро в брой. Твърди се, че парите са били свързани с държава от Персийския залив и Европейският парламент и миналата седмица бе спрян достъпа на Катар до институцията.

„Решението да се наложи такова дискриминационно ограничение, което ограничава диалога и сътрудничеството с Катар преди съдебният процес да е приключил, ще се отрази негативно на регионалното и глобалното сътрудничество в областта на сигурността, както и на продължаващите дискусии около глобалната енергийна бедност и сигурност“, каза дипломатът. „Категорично отхвърляме обвиненията, свързващи нашето правителство с неправомерно поведение. Катар не беше единствената страна, посочена в разследването, но страната ни беше избирателно критикувана и атакувана. С голяма тревога наблюдавахме селективното осъждане на нашата страна тази седмица“, казва се в изявлението на дипломата.

Белгийските прокурори заявиха, че са разследвали корупцията в Европейския парламент повече от година, преди да извършат обиските и арестите през последните 10 дни. „Дълбоко разочароващо е, че белгийското правителство не направи никакви усилия да се ангажира с нашето правителство за установяване на фактите, веднага щом разбра за обвиненията“, добави дипломатът. Изявлението подчертава "близките" отношения с Белгия. „Нашите нации си сътрудничиха по време на пандемията Covid-19 и Катар е важен доставчик на втечнен природен газ за Белгия“, се подчертава в него.

Източници: БГНЕС, "Сега"

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев