АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ДЕПУТАТИ ПРЕДЛАГАТ ЛЕГАЛИЗИРАНЕ НА КОНОПА ЗА ИНДУСТРИАЛНИ ЦЕЛИ

Коноп
19.12.2022 / 08:58

Преработката на коноп в България да се легализира - това предлагат депутати от “Продължаваме промяната”, “Демократична България” и ГЕРБ. Идеята е той да се използва само в индустрията, но не и за производство на марихуана, информира 24 часа.

Към момента са внесени два законопроекта.

От “Промяната” предлагат да се разреши преработката на коноп със съдържание до 1% тетрахидроканабидиол (ТХЦ) - съставката, която предизвиква наркотичния ефект при марихуаната. При нея той е от 20 до 40%.

“Промяната” участват и във втория законопроект заедно с ДБ и ГЕРБ, където пък се предлага да се разреши преработването на коноп с до 0,2% съдържание на ТХЦ.

Отглеждането на коноп в България и в момента е законно, но ако е с до 0,2% съдържание на ТХЦ. Преработката му обаче е ограничена само до семена и влакна за фураж и семена за посев. Затова и българските производители изнасят продукцията си в чужбина или местят бизнеса си там. Сега депутатите предлагат родните производители да могат да го преработват у нас, за да се развие индустрията.

“С предложените промени ще се стимулира производството на устойчива и екологична култура, като това ще насърчи иновациите и икономическия интерес в страната”, пишат в мотивите си вносителите от “Промяната”.

Според тях това ще доведе и до по-големи постъпления на данъци и приходи за хазната.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев