АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

РАДЕВ: ГЕРБ ЗАЛОЖИ НА АМНЕЗИЯТА СЛЕД 12 ГОДИНИ УПРАВЛЕНИЕ

Румен Радев
14.12.2022 / 15:52

В коментар по повод нереализирания първи проучвателен мандат за сформиране на правителство и проектокабинетът "Габровски", предложен от номинирания за премиер от ГЕРБ-СДС и отхвърлен от парламента днес, президентът Румен Радев каза, че според него партията е заложила на амнезията след 12 години управление. Държавният глава заяви това на влизане за срещата на високо равнище ЕС - АСЕАН в Брюксел.

Запитан как ще коментира изявленията на част от опозицията, че това правителство е било тристранна коалиция между него, Борисов и Пеевски, той отговори: "Не се меся в състава на чужди правителства, нито дължа някакви обяснения. Ако това е логиката, не е лошо човек първо да се замисли за думите, които произнася. По тази логика - от редовното правителство на г-н Петков има министър, който е министър и в правителството на Габровски, това означава ли, че това е правителство, как го казахте: Борисов, Петков, Пеевски и т.н.

По повод наложеното от него вето върху Изборния кодекс президентът подчерта, че машинното гласуване е преодоляло недействителните бюлетини и значително е намалило контролирания вот. Този кодекс допуска и разкриването на тайната на вота, каза държавният глава:

"Машинното гласуване преодоля един от големите недостатъци на нашия изборен процес - недействителните бюлетини. Спомогна значително да се намали и контролираният вот. Затова не мога да приема, че с този закон на практика се променя характеристиката на машинното гласуване.То вече не е алтернатива на гласуването с хартиена бюлетина, на практика е също гласуване с хартиена бюлетина, само че тя не е отпечатана вече от печатницата на БНБ, а от принтера на машината. Не мога да приема, че поставят партиите при различни условия - тоест само над 4%, които са преодолели бариерата, имат достъп до машинния код. Този закон допуска и разкриване на тайната на вота. Нека си представим, че в една секция само един от избирателите гласува с машина или с хартиена бюлетина. Възможна ли е тази хипотеза? Възможна е. Това означава, че тайната на неговия вот ще бъде разкрита. Не мога също така да допусна, че се стеснява участието на организацията на българите зад граница в изборния процес с този закон. И най-вече, че от нашия правен мир изчезва понятието дистанционно електронно гласуване. То беше задраскано", коментира Румен Радев.

Запитан кой ще победи на футболното първенство, президентът отговори, че това е по-трудно да се каже, отколкото кое ще бъде следващото българско правителство.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев