АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ПАРЛАМЕНТЪТ ЗАБРАНИ ПРЕВЪЗЛАГАНЕТО НА ОБЩЕСТВЕНИ ПОРЪЧКИ ПО Т.НАР. ИНХАУС ПРОЦЕДУРИ

Народно събрание
14.12.2022 / 17:13

Забранява се превъзлагането на обществени поръчки по т.нар. инхаус процедури. Това реши парламентът, гласувайки на първо четене промени в Закона за обществените поръчки.

С приетите поправки се предвижда забрана изпълнителят да превъзлага предмета на договора или дори части от него на други лица. Освен това се задължава да декларира, че може да изпълни поръчката със собствен ресурс и да публикуват в Регистъра на обществените поръчки сключените договори и анексите към тях заедно с приложенията.

Предвиждат още мониторинг и изпращане на информация на контролните органи като АДФИ и Сметната палата, което е част от изискванията на Брюксел да допусне втория транш от средства по Плана за възстановяване и устойчивост. Предложенията целят да се намали броят на процедурите на договаряне без обявление, както и на поръчките, възложени при само една оферта, отбелязва БНТ.

В тази връзка се предвижда задължение за възложителя да определи допълнителен срок от най-малко десет дни, когато в първоначално определения такъв няма постъпили заявления или оферти или е получено само едно заявление или оферта.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев