АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

БСП И ПП КОНСТАТИРАХА СХОДСТВО НА ИКОНОМИЧЕСКИТЕ И СОЦИАЛНИТЕ СИ ПОЛИТИКИ

Момент от разговорите между парламентарните групи на БСП и "Продължаваме промяната"
09.11.2022 / 15:46

БСП и "Продължаваме промяната" очертаха сходни икономически и социални политики за следващата година, но остават на различни мнения за бюджета. Социалистите подкрепят удължаване на сегашната финансова рамка, а "Продължаваме промяната" остава на позицията си за изцяло нов бюджет за 2023.

Предложенията на социалистите са направени след сериозен анализ, каза лидерът на БСП Корнелия Нинова. Сред мерките са увеличаване на минималната работна заплата на 850 лева, увеличение на майчинството, безплатни учебници и лекарства за деца, преизчисляване на пенсиите, както и подкрепа за енергийнобедни и таван на цените на ток, газ и парно. Левицата е изчислила, че предложенията им ще струват между 2 и 3 милиарда лева.

"Смятаме, че могат да се намерят разумни решения чрез промени в макрорамката, която предлага служебния кабинет в частта на приходите. Нашите предложения сме направили след сериозен анализ и на европейски политики, особено в големите европейски държави. Виждате какви сериозни пакети за подкрепа на домакинства, на семейства и на икономика се вземат като решения. Ще дам за пример, само в Германия 200 милиарда евро" - каза Корнелия Нинова

От "Продължаваме промяната" заявиха, че има доста голямо съвпадение на перата, предложени от двете партии. Въпросът, според съпредседателят Асен Василев, е да се стъпи на правилната макрорамка със съответната приходна част, за да се разработят политики в разходната. Това е възможно да се случи, без да се нарушава финансовата дисциплина, но ще трябва да бъде внесен изцяло нов бюджет:

"Да предложим една декларация към правителството да внесат истински бюджет, защото това, което е внесено в момента, не е закон за бюджета. То е закон за удължаване на някои мерки и там всъщност няма едно число. Там са само дати: тази мярка се удължава до тази дата, така, че без реален бюджет, внесен от правителството, всичко това, което и вие предлагате, и ние предлагаме, ще си остане едно добро пожелание, но няма да стане реалност за българските граждани".

Разговорите за бюджета, инициирани от БСП, продължават и утре с парламентарната група на ГЕРБ.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев