АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ДЕМЕРДЖИЕВ: ХОРАТА, КОИТО ИСКАТ ОСТАВКАТА МИ, СА ОТГОВОРНИ ЗА СИТУАЦИЯТА, С КОЯТО СЕ БОРЯ

Иван Демерджиев
09.11.2022 / 15:37

Съществува възможност задържаните за убийството на граничния полицай двама турски граждани да бъдат екстрадирани и съдени в България, заяви вътрешният министър Иван Демерджиев в Елхово.

"Има такава възможност, естествено тя зависи от решението на турските власти - дали ще бъдат екстрадирани. Има образувани наказателни производства и в Турция, и в България. Вярвам, че прокуратурата ще направи такова искане по съответния ред и съответно турските власти ще се произнесат по него.

За момента имаме пълно съдействие. Сутринта голям екип наш, начело с двамата заместник-министри, посети валията на Одрин. Много подробно сме говорили. Ако има нещо позитивно, това е, че турците са взели много сериозни мерки и натискът през последното денонощие е спаднал в пъти".

Министър Демерджиев коментира исканата му оставка от ГЕРБ и БСП така:

"Бих подал оставка, ако я поиска президентът на Република България или българските граждани. До момента такива искания не съм получил. Хората, които искат оставката ми, според мен в най-голяма степен са отговорни за ситуацията, с която аз се боря от първия ден, откакто съм министър на вътрешните работи", коментира каза Иван Демерджиев в Елхово, където беше погребан младши сержант Петър Бъчваров, който почина след като беше смъртоносно ранен на българо-турската граница. Той беше посмъртно награден с почетен знак на МВР.

Точно в 12 часа полицаи излязоха пред сградите на районните управления в цялата страна и с включени сирени и едноминутно мълчание изразяват почит пред паметта на загиналия им колега.

В Сливен директорът на полицията старши комисар Димитър Величков изказа съболезнованията си към родителите и близките на загиналия граничар: „Винаги е било жалко, когато Министерството на вътрешните работи губи един свой служител - един човек, който е излязъл да работи и даде живота си в полза на Родината. Това е трагедия за цялото министерство и за цялата наша страна“.

Към своите колеги се присъединиха служителите в сектор "Пътна полиция" - Сливен и районните управления в Нова Загора, Котел и Твърдица.

Почит отдадоха и дежурните екипи на Регионалната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" в областта.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев