АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ДЕПУТАТИТЕ ПРИЕХА ПРАВИЛНИКА ЗА ОРГАНИЗАЦИЯТА И ДЕЙНОСТТА НА НС

Народно събрание
08.11.2022 / 15:49

Депутатите приеха окончателно Правилника за организацията и дейността на Народното събрание. Миналата седмица не стигна времето на заседанието, за да бъдат гласувани до края правилата в 48-ия парламент.

В правилника се посочва, че решенията на постоянните комисии се приемат с мнозинство от присъстващите, но само ако за него са гласували не по-малко от една трета от членовете на комисията. Гласуването е лично.

Уточнено беше по принцип понятието "присъстващи". При явно гласуване под "присъстващи" се разбира броят на народните представители, които са регистрирани при последната, преди гласуването, проверка на кворума. При тайно гласуване под "присъстващи" се разбира броят на участвалите в него народни представители.

Постоянните комисии откриват заседанията си и приемат актове, когато присъстват повече от половината им членове. Ако след обявеното начало кворумът не е налице, комисията може да заседава, но не могат да се гласуват актове - провеждат се само контрол, изслушвания и обсъждания.

Не бе прието предложението на "БСП за България" да отпадне изричното изискване депутатите да получават възнагражденията си само по банков път.

Когато Народното събрание пристъпи към провеждане на изслушване, вносителят на предложението прави изложение на въпросите в рамките на пет минути. Всяка от парламентарните групи има право на два въпроса общо към всички изслушвани лица, а народните представители, нечленуващи в парламентарна група - общо на един въпрос като всеки въпрос е в рамките на две минути.

Парламентарните комисии могат да задължават министри и длъжностни лица да се явяват на техните заседания и да отговарят на поставените въпроси, прие парламентът.

Въпросите за парламентарен контрол се отправят чрез председателя на Народното събрание в писмена форма най-късно 72 часа преди началото на заседанието, на което министрите следва да отговорят, записаха депутатите.

Държавните и местните органи и техните администрации са длъжни да оказват съдействие на народния представител и да му предоставят при поискване сведения и документи във връзка с изпълнение на правомощията му в срок от 14 дни. Народният представител има право на достъп до държавните и местните органи и организации.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев