АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

BLOOMBERG: САЩ ТИХОМЪЛКОМ СА ПОИСКАЛИ ГОЛЕМИТЕ БАНКИ ДА ПРОДЪЛЖАТ ДА РАБОТЯТ С РУСКИ ФИРМИ

Джо Байдън
08.11.2022 / 16:02

Министерствата на финансите и на външните работи на САЩ тихомълком са призовали големите банки да продължат да работят с някои стратегически руски фирми, съобщи Bloomberg, позовавайки се на неназовани източници, запознати с въпроса.

Според агенцията това е сигнал, че администрацията на Джо Байдън се стреми да постигне баланс между възпрепятстването на руската инвазия в Украйна и избягването на неблагоприятното въздействие от санкциите, предназначени да накажат Москва за войната.

На „горещия стол“ първи седна Джейми Даймън – изпълнителен директор на JPMorgan Chase&Co. По време на седемчасовото изслушване в Конгреса на 21 септември представителят на демократите от Калифорния Брад Шърман притисна Даймън дали банката му ще прекрати връзките си с руски компании, включително с енергийния гигант "Газпром".

Шърман твърдеше, че банки като тази на Даймън се възползват от вратичка в санкциите, за да продължат да правят бизнес в Русия въпреки нахлуването ѝ в Украйна. "Изпълняваме инструкциите на американското правителство, както те ни помолиха", отговори Даймън, преди Шърман да го прекъсне и да се обърне към Джейн Фрейзър от Citigroup Inc. с подобно запитване.

Размяната на реплики показа как най-големите банки в страната са въвлечени в борбата между администрацията на Байдън и Конгреса по отношение на санкциите. Според запознати със ситуацията, зад кулисите Министерството на финансите и Държавният департамент са настоявали банковите гиганти, включително JPMorgan и Citigroup, да продължат да работят с определени стратегически руски фирми, пише Bloomberg.

"Конгресът трябва да разбере следното - правителството на САЩ не е наложило цялостно ембарго на Русия, все още има вратички, в които бизнесът е разрешен", заяви Нединма Ифуду Нвеке - адвокат, специализиран в икономическите санкции. Министерството на финансите "ще продължи да провежда срещи, за да обучава банките за тези допустими сделки, особено в хуманитарната сфера", каза Нвеке.

Администрацията на Джо Байдън неведнъж е заявявала, че иска банките и предприятията да продължат да насочват паричните потоци към несанкционираните сектори на руската икономика. Но досега не е съобщавано за обхвата на разговорите ѝ с банките. Служители на Министерството на финансите и Държавния департамент призоваха кредиторите да продължат да предлагат основни услуги като сетълмент в щатски долари, платежни преводи и търговско финансиране за руските компании, освободени от някои аспекти на санкциите - като "Газпром" или производителите на торове ПАО "Уралкалий" и ПАО "ФосАгро", твърдят източниците на агенцията.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев