АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

СЕРГЕЙ ЛАВРОВ: НАДЯВАМ СЕ БАЙДЪН ДА РАЗБЕРЕ КОЙ ДАВА НАРЕЖДАНИЯТА И КАК

Министърът на въпшншти работи на РФ Сергей Лавров
31.10.2022 / 10:47

Москва е разтревожена от желанието на Варшава да стане кандидат за разполагане на американски ядрени бомби. Това каза руският външен министър Сергей Лавров в интервю за филма "Светът на ръба. Уроците от Карибската криза", който беше излъчен по "Първи канал".

"Полша се кандидатира за американски ядрени бомби, които да бъдат разположени на нейна територия. Тази ситуация е много притеснителна", каза Лавров, цитиран от ТАСС.

Според него ново поколение западни политици се опитват безотговорно да си "играят" с темата за ядрените оръжия.

„Надявам се президентът на САЩ Джо Байдън да има мъдростта да се справи с глобална конфронтация, подобна на Кубинската ракетна криза от 1962 година“. Това заяви външният министър на Русия Сергей Лавров, предава Ройтерс.

Според него има прилики между войната сега и Карибската криза, защото „Русия сега е застрашена от западните оръжия в Украйна“.

„Иска ми се в днешната ситуация Джо Байдън да има повече възможности да разбере кой дава нарежданията и как. Разликата е, че през далечната 1962 година Хрушчов и Кенеди намериха сили за отговорност и мъдрост, но сега не виждаме такава готовност във Вашингтон“, допълни той.

За разрешаването на Карибската криза САЩ се съгласяват да премахнат ракетите си от Турция, а Съветският съюз – от Куба.

Говорител на Съвета за национална сигурност на Белия дом отказа да коментира изявленията на Лавров , но посочи, че остават отворени линиите за комуникация с Москва.

Темата за преговорите

"Винаги сме готови да изслушаме нашите западни колеги, ако отправят нова молба за организиране на разговор. Надявам се, че освен възпроизвеждане в контакти чрез дипломатически ведомства и по други канали това, което те говорят публично в пропаганден плам, те ще могат да ни предложат някои сериозни подходи, които ще допринесат за намаляване на напрежението и ще отчитат напълно интересите на Руската федерация и нейната сигурност“, каза Лавров.

Според него Русия е готова да разговаря със Запада, ако се обърне към Руската федерация „с реалистични предложения, основани на принципите на равенството и взаимното зачитане на интересите, насочени към намиране на компромиси и балансиране на интересите на всички страни в това регион."

Той уверява, че през последните шест месеца "е имало няколко инициативи от страна на американците и някои други западни колеги, които са поискали телефонни разговори с руския лидер".

Лавров каза още, че някои външни министри са се обръщали към него със същата молба и той винаги се е съгласявал.

Ръководителят на Министерството на външните работи на Руската федерация добави още, че президентът Владимир Путин многократно е казвал, че Руската федерация никога не е отказвала и не отказва преговори, но „Украйна отказва по пряка заповед на западни спонсори“. Лавров също заплаши, че "колкото повече забавят преговорите, толкова по-трудно ще им бъде да преговарят с нас".

От своя страна Украйна обяви, че преговори могат да се състоят единствено след пълното оттегляне на руските сили от украинска територия.

Източници: бТВ, fakti.bg, "24 часа"

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев