АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

РАДЕВ КЪМ ПП: СЪГЛАСЕН СЪМ, ЧЕ НЕ ТРЯБВА КАБИНЕТ НА ВСЯКА ЦЕНА, НО ДЪРЖА НА ДИАЛОГ

Държавният глава Румен Радев започна консултациите с представителите на парламентарната група на „Продължаваме промяната”
31.10.2022 / 10:30

Държавният глава Румен Радев започна консултациите с представителите на парламентарната група на „Продължаваме промяната”.

За тях дойдоха съпредседателите на ПП Кирил Петков и Асен Василев, председателят на ПГ "ПП" Андрей Гюров, Калина Константинова, Никола Минчев.

"Българите ви отредиха отговорна роля в 48-ото Народно събрание и важно място в политическия дневен ред, но отново избирателите не заложиха само на една политическа сила и това е явен знак към всички политически партии, че е нужен диалог и усилия за намиране на ефективни решения, а не само предизборни обещания и зацикляне в поредните избори" - така президентът се обърна към ПП в началото на разговорите.

„Напълно съм съгласен с вашата теза, че не може да има правителство на всяка цена, рожба на задкулисни и безпринципни договорки. Но в същото време ще държа да има конструктивен, открит, ефективен диалог. Ще държа да изчерпим докрай всички възможни опции за съставяне на правителство”, добави той.

"Нашата готовност е да говорим по всички 16 приоритета на "Продължаваме Промяната", но да не подкрепим правителство с първия мандат", каза от своя страна съпредседателят на "Продължаваме Промяната" Кирил Петков.

Първите консултации вече бяха проведени с представителите на първата по численост ПГ – тази на ГЕРБ-СДС. В неделя, обаче, лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обяви, че формулата е една и правителство ще има единствено, ако се проведат разговори в нова контактна група и решат приоритети. Борисов дори очерта хоризонт за правителство – до месец май.

След края на разговорите с всички политически сили в 48-ото Народно събрания започва и процедурата около връчването на мандати.

По Конституция първият е за най-голямата партия ГЕРБ-СДС, вторият за „Продължаваме Промяната”, а третият по избор на президента.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев