АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

СИНДИКАТИТЕ И БИЗНЕСЪТ ЗА ДВОЙНАТА ТАРИФА ЗА ТОКА

Пламен Димитров
24.10.2022 / 08:50

"От самото начало ние заявихме, от КНСБ, че двете тарифи няма да решат въпроса да се уеднаквят сметките от различните енергоизточници, а ще създадат допълнително проблеми. През този механизъм, който се предлагаше, втората тарифа щеше да бъде равна на пазарната, което значи старт на либерализацията на пазара на еленергията на дребно."

Това мнение изрази пред БНР президентът на КНСБ Пламен Димитров.

Необходимо е час по скоро да се дефинира енергийната бедност, смята Димитров. По думите му на масата вече на няколко министри има разработка на БАН.

"По данни на Евростат са малко над 1 600 000 души, което не е половината българи, но е доста повече от сегашното число. Това е картинката."

"Това раздаване на калпак за домакинствата е разхищение на средства", посочи от своя страна Васил Велев.

В момента цената на мегават час за бита е 82 лева – и за бедни и за богати и 250 лева за предприятия – три пъти повече, като тук са и болници, училища, театри, музеи. Според разчети на АИКБ реалната цена на микса за бита е от порядъка на 150-180 лева, добави той.

"Очевидно тази цена - 82 лева, е субсидирана силно за всички, което е неправилно. Както бедни, така и богати ползват тази субсидия и който потребява повече, ползва по-голяма субсидия."

Според Велев двете тарифи не са били обяснени добре и "има немощ те да се въведат".

Време е да се отървем от заблудата "свободен пазар на електроенергия". Пазарът на електроенергия на едро в ЕС е фундаментално сбъркан, затова са всичките тези сегашни екстремни стойности на цената на електроенергията на борсата, при условие, че в България примерно нищо не се е променило и суровината не е поскъпнала, коментира Велев в предаването "Преди всички".

"Това е грешка на европейско равнище, която рано или късно ще бъде поправена. И ние сега да продължаваме като папагали да обясняваме как ще преминем всички на свободния пазар 2025-2026 година е точно обратното говорене. Не битът трябва да премине на свободния пазар, а всички трябва да минат на регулирани цени, така както е в Америка. В Америка пазарът не е безбрежно свободен и затова там цената не скача по този начин и е три пъти по-ниска от българската цена след компенсации".

Сегашният момент е изключително неподходящ за въвеждане на радикални решения, настоя Пламен Димитров.

"Състоянието на публичните финанси е силно притеснително. В резултат на популизма в Народното събрание надухме така разходите, че вземаме пари от Плана за възстановяване и устойчивост и с тях плащаме пенсии. Да, ама тия пари са за инвестиции", изтъкна още Васил Велев.

Според него се правят "много бързи стъпки към фалита на държавата".

За Пламен Димитров "новината за нашата смърт е силно преувеличена".

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев