АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

АНДРЕЙ МАКИН: ИЗЯВЛЕНИЯТА НА НЯКОИ ЗАПАДНИ ЛИДЕРИ ГРАНИЧАТ С ЛУДОСТТА

Андрей Макин
24.10.2022 / 08:37

Изявленията на отделни европейски и американски лидери днес граничат с безумие. Това мнение изрази френският писател от руски произход Андрей Макин, говорейки тази седмица в Руския дом в Брюксел, съобщава ТАСС.

„Говорейки за култура, искам да съм оптимист, но днес е много трудно, защото тук (в Европа) днес те смесват всичко: култура, политика, война, произход на хората. Лудост е, когато чуваме г-н Борел да заявява: "това е нашата европейска градина, а всичко останало е джунгла", или когато бившият държавен секретар на САЩ Мадлин Олбрайт в отговор на въпрос за 500 хил. деца, убити в Ирак, отговаря: „Струваше си.“ Афганистан, Либия, този списък може да продълж“, каза Андрей Макин.

Отговаряйки на въпрос на ТАСС относно опитите за премахване на руската култура на Запад, Макин отбеляза: "Мястото на руската култура е в Европа. Аз самият принадлежа към поколение хора, които не се деляха на руснаци, беларуси, украинци, ние всички бяхме заедно и тясно смесени. В Русия съществуват 300 езика, стотици култури, стотици начини на виждане на света. Не съм голям привърженик на Съветския съюз, но мога да потвърдя, че СССР успя да ги съхрани. Бяха създадени университети, академии, учени и лингвисти пътуваха до всички краища на страната, изучавайки тези диалекти."

„Повече от 400 индиански диалекта са съществували в Съединените щати. Къде са те сега? Изчезнали, напълно унищожени заедно с милиони индианци, които бяха физически ликвидирани. Това е истински геноцид. Но какво се случва днес в Европа? За един ден получих две писма - от моето румънско издателство и от моето българско издателство. На какви езици са написани тези писма? Английски, разбира се! Защо да говоря румънски, български, руски? Това прословуто разнообразие вече не съществува. Това е катастрофа, това е жертва, защото всеки изчезващ език е изчезваща култура, цял изгубен свят“, отбеляза Андрей Макин.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев