АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

БОРИС ДЖОНСЪН СЕ ОТКАЗА ОТ ПРЕМИЕРСКАТА НАДПРЕВАРА НА ОСТРОВА, РИШИ СУНАК Е ФАВОРИТ

Борис Джонсън и Риши Сунак пред Даунинг стрийт 10.
24.10.2022 / 09:02

Борис Джонсън се оттегли от надпреварата за лидер на Консервативната партия и премиер на Великобритания. Това прави Риши Сунак твърд фаворит.

След дълъг ден, изпълнен с интриги, изненадващо бившият британски премиер обяви, че се отказва от надпреварата. До момента официално Джонсън бе получил подкрепата на 59 депутати.

Прагът за участие в надпреварата обаче е 100 номинации и засега само Сунак бе минал тази бариера с подкрепата на 147 депутати.

По-рано в неделния ден бе съобщено, че Джонсън се е опитал да се договори с третия претендент Пени Мордант да се откаже в негова полза.

В изявление Борис Джонсън заяви, че е има 102 номинации, но е стигнал до заключението, че това не е най-подходящото време да се бори за високите постове.

"Въпреки че контактувах с Риши Сунак и Пени Мордант, защото се надявах че можем да работим заедно в името на националния интерес, за съжаление това няма да се получи", посочи Джонсън.

Политическите наблюдатели смятат, че Джонсън едва ли е бил в състояние да получи обявените от него 102 номинации и предполагат, че на решението му силно е повлиял и фактът, че негови верни съюзници като Сюела Брейввърман и Стив Бейкър заявиха в неделя, че подкрепят Сунак.

Джонсън не беше си подал официално кандидатурата.

При това положение пътят напред пред Риши Сунак е проправен. Официално номинациите приключват днес в 16 часа българско време, така че Мордант, която е само с 24 номинации до сега има възможност да се опита да привлече на нейна страна гласовете за Борис Джонсън, за да премине бариерата от 100 номинации. Ако това стане ще последва гласуване на членовете на Консервативната партия. Ако обаче не успее да премине бариерата и Сунак приключи като единствен кандидат с над 100 номинации, той де факто още утре ще стане лидер на торите и премиер на страната.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев