АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

КОНСЕРВАТОРИТЕ СЕ РАЗБУНТУВАХА СРЕЩУ ЛИЗ ТРЪС

Лиз Тръс
18.10.2022 / 13:45

Премиерът на Великобритания Лиз Тръс, заяви, че няма да подаде оставка въпреки натиска от собствената й Консервативна партия.

"Преминаваме през много трудни времена. Просто не можем да си позволим да губим време в разговори за Консервативната партия, вместо това трябва да се заемем с работата. Това е моето послание към колегите", каза премиерът на Великобритания.

6 седмици след като зае поста Тръс има рейтинг от 16% и е подложена на тотална атака в партията. Поне 5 от знаковите лица на консерваторите поискаха оставката й, медиите са изпълнени с коментари от типа: "тя е уволнена, но не знае", публикуват се карикатури, в които Тръс е балсамирана на живо от съпартийците си, дори фейсбук профила на котката Лари, живееща на "Даунинг Стрийт" 10 се отказа от нея.

Драмите на Лиз се ускориха след петък, когато тя уволни своя министър на финансите и верен съюзник Куази Куартенг. Представеният от него преди около три седмици т.нар. "мини-бюджет" предизвика сътресения на международните финансови пазари. В резултат на това негово фискално предложение британският паунд отбеляза рекордно дъно спрямо щатския долар.

Новият министър на финансите Джереми Хънт обяви, че няма да се съобразява с плановете на премиера. Даже напротив - Хънт обяви, че ще направи точно обратното на това, което Лиз Тръс бе обявила при встъпването си в длъжност.

Хънт отмени голяма част от противоречивата икономическа програма на премиера Лиз Тръс, като се отказа от данъчни облекчения и намали подкрепата за сметките за електричество на домакинствата. „Най-важната цел за страната ни в момента е стабилността... страхувам се, че ще има по-строги решения както за данъците, така и за разходите, докато изпълняваме ангажимента си да намалим дела на дълга в икономиката в средносрочен план“, каза Хънт, добавяйки, че приоритет ще бъде даден на защитата на „най-уязвимите“.

Според него данъчните промени ще донесат на британската хазна допълнителни 32 милиарда паунда годишно.

Прекратява се планът за поетапно намаляване на ставката на основния данък върху дохода, което предизвика сътресения на финансовите пазари, както и премахването на тавана на цената на електроенергията от април, намаляване на данъка върху дивидентите, създаване на нова схема за покупки без ДДС и замразяване на митата върху алкохола.

Икономическата програма на Хънт запази клауза за премахване на всякакви парични ограничения за топ мениджърите

В момента Лиз Тръс няма ясна подкрепа нито в партията, нито в парламента, нито дори в правителството си, смятат наблюдатели.

Източник „Сега“

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев