АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

КИРИЛ АНАНИЕВ: МОЖЕ ДА ПОДКРЕПИМ КАБИНЕТ НА "ПРОМЯНАТА", БЕЗ ДА УЧАСТВАМЕ В НЕГО

Кирил Ананиев
18.10.2022 / 13:39

В ГЕРБ са готови да подкрепят правителство с втория мандат на ПП, ако те не успеят да съставят кабинет. Новината от централата на Бойко Борисов съобщи бившият финансов министър в неговия кабинет Кирил Ананиев.

"Може да подкрепим правителство с втория мандат, защото е важно за България. Няма да участваме обаче в евентуален кабинет на ПП", заяви той пред БНТ.

Ананиев разкри, че с останалите партии, участвали на вчерашното заседание за бюджета по инициатива на БСП са се разбрали да не изнасят информация какво точно са си говорили и какви са различията им по различните точки.

Според него страната ни е в капана на редица кризи - икономическа, социална, лошо управление на публичните финанси и влизане в спирала от високи дефицити, което застрашава фискалната устойчивост на държавата.

По думите му обаче най-сериозната криза у нас е политическата.

Той бе категоричен, че тезата на "Продължаваме промяната" за 3% бюджетен дефицит през следващата година е невъзможна, защото базовата фискална рамка е с 6,8% заложен дефицит, а към нея дори не са добавени новите разходи.

Държавният бюджет за следващата година е най-важната тема, с която трябва да се захванат новите депутати в 48-ото НС. Обединяващото между всички партии мнение е, че бюджет трябва да има, дори и да няма кабинет, разкри още пред БНТ Кирил Ананиев от ГЕРБ.

Според него България трябва да завърши 2022 година с по-нисък от заложения бюджетен дефицит. По думите му има мерки и инструменти, които могат да доведат до намаляване на дефицита.

"За следващата година вече трябва да се таргетират мерките, които са по отношение на бизнеса и населението. Така, че да не се стига до теглене на такъв огромен заем от 15 млрд. лева. Външните пазари, освен общата тенденция за затягане на финансирането от международните финансови институции - налице е голямо недоверие към управлението в България, особено през последните година, година и половина", заяви Кирил Ананиев от ГЕРБ.

Бившият министър заяви амбицията на ГЕРБ за продължаване на компенсациите за електроенергия и природен газ.

Според него те обаче трябва да бъдат таргетирани, тоест да ги получават фирми, които имат трудности с плащането на сметките си.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев