АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

МАКЕДОНЦИ ХВЪРЛЯХА ЯЙЦА ПО НОВООТКРИТИЯ БЪЛГАРСКИ ЦЕНТЪР В ОХРИД

Под звуците на вувузели, възгласи "Македония", "татари", "фашисти" яйца, бутилки с вода и сокове летяха към прозорците на помещението, докато вътре посланикът ни Ангел Ангелов и Милен Врабевски прерязаха лентата за откриването на клуба
07.10.2022 / 18:51

Македонци хвърляха яйца по новия български културен център в Охрид на името на „Цар Борис III”, съобщи БТВ.

Протестите срещу откриването на центъра са организирани от опозиционната партия „Левица” и подкрепени от ВМРО-ДПМНЕ. Едната улица около клуба беше отцепена още от сутринта и имаше засилено полицейско присъствие.

Демонстрантите викаха „български фашисти” и „татари”, имаше дори призиви за нахлуване в сградата. Протестиращите твърдят, че недоволството е срещу името – „Цар Борис III”.

Томе Блажевски, председател на Сдружение „Цар Борис Трети“, заяви при откриването на клуба, че регистрацията му е извършена с всички необходими документи, а изборът не име не е направен с цел провокация, а от уважение към българския владетел.

„Ние просто избрахме образа на цар Борис III като български цар. Не сме си и помисляли да правим някаква провокация. Живеем в Охрид, Македония. Не сме имали проблеми с хората. Всичко се политизира и това е“, коментира Блажевски.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев