АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ЛИДЕРИТЕ НА ЕС НЕ ПОСТИГНАХА СЪГЛАСИЕ ЗА ТАВАН НА ЦЕНИТЕ НА ГАЗА И ЕЛЕКТРОЕНЕРГИЯТА

Европейски съюз
07.10.2022 / 18:57

Лидерите на Европейския съюз не постигнаха съгласие за механизма, по който да бъде ограничено поскъпването на природния газ и електроенергията, съобщават Ройтерс и Франс прес.

След края на срещата им в Прага президентът Румен Радев заяви, че желание за справяне с ценовата криза има, но дискусиите тепърва ще продължат.

Лидерите препоръчаха на Европейската комисия да предложи за следващия съвет на 20 октомври конкретни стъпки за овладяване на цените и реформа на европейския пазар за газ.

Украинският президент Володимир Зеленски призова европейските лидери да засилят санкциите срещу руския енергиен сектор, предаде Франс прес. Това е "основният приходоизточник на държавата-агресор", каза Зеленски във видео-обръщение към лидерите, събрали се в Прага.

На срещата в чешката столица отново се проявиха разногласията между европейците относно начините, по които може да бъде преодоляна енергийната криза, отбелязва агенция Ройтерс.

Полският премиер Матеуш Моравецки упрекна Германия в "егоизъм" заради огромните субсидии от 200 милиарда евро, които отдели за своите домакинства и бизнес.

Петнадесет държави-членки продължават да настояват на ценови таван върху природния газ. Но днес един след друг лидерите на Австрия, Латвия и Люксембург изразиха притеснения, че потискане на цената по този начин ще пренасочи доставките на синьо гориво далеч от Европа към клиенти, които са склонни да плащат повече. Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел призна, че компромис днес е малко вероятен.

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев