АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ИВАН ШИШКОВ: РАЗДАВАТ СЕ ПАРИ ТАМ, КЪДЕТО НЕ МОЖЕ ДА СЕ СТРОИ, А НЕ СЕ ДАВАТ ТАМ, КЪДЕТО МОЖЕ

Регионалният министър Иван Шишков (в средата) по време на инспекция на АМ "Хемус4
15.09.2022 / 13:48

Промени в Закона за устройството на територията ще допускат като търпимо обявеното за незаконно строителство по лотовете след третия по АМ "Хемус". Тече обществено обсъждане.

"Текстовете предвиждат увеличаване на срока за търпимост, да бъдат обявени за търпими тези строежи или части от тях до днешна дата, които са изградени като незаконни строителства", поясни в интервю за БНР министърът на регионалното развитие и благоустройството арх. Иван Шишков.

Първите три лота си имат разрешения за строеж, имат си всички книжа, подчерта Шишков. Относно разплащането по тях той посочи, че е "напълно безсмислено" по обекти с изрядни строителни книжа да бъде замразено строителството "по този безхаберен начин".

"Останалите лотове – четвърти и отчасти пети лот, не може да бъде издадено разрешение за строеж поради откритото незаконно строителство. В рамките на предишния служебен кабинет успяхме да отчуждим лотовете 4 и 5, така че те нямат никакъв проблем да получат разрешение за строеж, стига да бъде легитимирано, да бъде узаконено под някаква форма това незаконно строителство. Единственият начин е със законови средства."

Арх. Шишков отбеляза, че тази хипотеза не касае само лотовете на "Хемус".

"Със сигурност има и може във времето да излязат още доста инфраструктурни обекти, които държавата си е позволила да ги възлага без разрешение за строеж. Този текст ще помогне и във времето напред."

"Раздават се едни пари там, където не може да се строи, а не се дават пари там, където може да се строи", коментира арх. Шишков в предаването "Хоризонт до обед".

До дни ще има сключени договори за зимно почистване и поддържане на пътищата. За всяка позиция има до трима кандидати, съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройството. По думите му след 4-5 дни ще приключи изборът на изпълнители.

Също до дни се очаква издаването на акт 16 за газовата връзка Гърция - България, потвърди Иван Шишков.

 
 

Copyright © 2008-2022 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев