АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ПЪРВО ЗАСЕДАНИЕ НА ВСС, ПРЕДСЕДАТЕЛСТВАНО ОТ СЛУЖЕБНИЯ ПРАВОСЪДЕН МИНИСТЪР

ВСС
15.09.2022 / 13:43

Висшият съдебен съвет заседава за първи път след края на лятната съдебна ваканция. Това заседание е и първото, председателствано от служебния правосъден министър Крум Зарков.

Зарков коментира основно проблеми с изтичащия мандат на ВСС. Това трябва да се случи на 3 октомври, ден след парламентарните избори. Но няма избран цял състав на следващия Висш съдебен съвет, тъй като предишното НС не намери време да открие тази процедура.

Сега очакванията на служебния министър са насочени към решение на Конституционния съд, което трябва да бъде оповестено до края на месеца. То е свързано с изтеклите мандати на Инспектората на ВСС, но има очаквания, ако аналогията може да се ползва и при казуса с непопълнения състав на следващия ВСС, ако такова решение няма, тъй като и съставът на КС е непопълнен или то не може да се приложи по аналогия.

Има план Б, каза Зарков, но отказа да уточни какъв е той.

В началото на заседанието министърът се поинтересува къде е главният прокурор Иван Гешев и след като не получи отговор работата продължи по дневния ред.

Крум Зарков също така призова участниците в парламентарния вот - след конституирането на 48-ото Народно събрание да пристъпят веднага към избор на членове на Висшия съдебен съвет от т.нар. парламентарна квота.

"Под въпрос е и дали кадровият орган може да функционира при изтекъл мандат", предупреди Зарков:

"Конституционните задължения важат за всички. Част от конституционните задължения на народните представители е да избират навреме членове на органите, за които това е постановено в Конституцията. Когато това не се случи, влизаме в ад хок решения, всяко от което би било проблематично. Затова и трайното решение на този въпрос е в Народното събрание. На 2 октомври то ще се конституира. Ще имат много работа. Една от тях ще бъде колкото по-бързо бъде попълнена тази квота, толкова по-бързо ще бъде решен и този проблем".

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев