АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ПУТИН И СИ ЩЕ РАЗГОВАРЯТ В РАЗГАРА НА НАПРЕЖЕНИEТО СЪС ЗАПАДА

Президентите на Китай и Русия, Си Дзинпин и Владимир Путин
15.09.2022 / 13:58

Президентите на Китай и Русия, Си Дзинпин и Владимир Путин, са в Узбекистан за участие в регионална среща на върха в разгара на напрежението със Запада, изострено от войната в Украйна, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

В град Самарканд, през който някога е минавал Пътят на коприната, към Си и Путин ще се присъединят лидерите на Индия, Пакистан, Турция, Иран и други държави за двудневната среща на върха на Шанхайската организация за сътрудничество (ШОС).

Основното заседание на ШОС ще се състои утре; най-голям интерес обаче предизвиква днешната двустранна среща между ръководителите на Русия и на Китай - двете страни са в центъра на международни дипломатически кризи.

Путин пристигна в Самарканд тази сутрин. Китайският му колега е в узбекистанския град от снощи.

За Си това е първото пътуване в чужбина от началото на пандемията. На форума той ще може още повече да подчертае своя статут на виден държавен ръководител преди конгреса на Китайската комунистическа партия другия месец, на който се очаква той да получи безпрецедентен трети мандат, отбелязва още АФП.

Срещата между двамата изглежда и като предизвикателство към САЩ, които играят водеща роля в санкциите срещу Москва и военната помощ за Киев; освен това Пекин бе разгневен от редица визити на американски представители в Тайван.

Путин ще има срещи в кулоарите на форуми още с иранския президент Ебрахим Раиси, чиято страна се стреми към членство в ШОС, с пакистанския премиер Шахбаз Шариф, с премиера на Индия Нарендра Моди и с турския президент Реджеп Тайип Ердоган.

ШОС работи в името на справедлив световен ред, заяви във вторник Юрий Ушаков, дипломатически съветник в Кремъл.

Организацията, в която членуват Китай, Русия, Индия, Пакистан и бившите съветски републики от Централна Азия, е създадена през 2001 г. като инструмент за политическо, икономическо сътрудничество и взаимодействие в сферата на сигурността - конкурент на западните обединения.

Сред основните теми на срещата на върха се очаква да бъдат конфликтът в Украйна, ситуацията в Афганистан и вълненията в Централна Азия през последните месеци.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев