АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ДЕМЕРДЖИЕВ: ФИЛОСОФИЯТА ЗА ОХРАНА НА ГРАНИЦАТА НИ Е СБЪРКАНА, ПОЛИЦАИ УЧАСТВАТ В ТРАФИК НА МИГРАНТИ

Иван Демерджиев
26.08.2022 / 10:56

"Знаем всичко необходимо за разследването на инцидента. Още сутринта рано са започнали действия по разследване. Трябваше да бъдат установени и задържани две лица, като останалите са задържани на място. Всички до момента са задържани", заяви пред bTV служебния вътрешен министър Иван Демерджиев по повод страшната катастрофа от вчера сутринта в Бургас, в която загинаха двама невинни полицаи.

"Специално за този автобус, няма данни да му е осигуряван чадър от полицаи. Предполагам, че е подбирано трасето. Ние няма как да наситим всяка улица и път с полицейски сили.

За съжаление има данни, че полицейски служители участват в пропускането на мигранти по границата. Ние работим с тези данни не от вчера. От две седмици работим по сигнали и в някои от случаите сме напреднали значително. Това е едно гнусно занимание, водещо до такива трагедии", каза гневно Демерджиев.

"Пътниците в автобуса са си стояли там, където стоят обикновено пътниците. Не са били в багажното отделение. Този превоз се осъществява през нощта и съответно още първия контролен пункт подава стоп палка и отбива автобуса, но той продължава. Качват се полицаите от гранична полиция и потеглят с техен автомобил след автобуса и подават сигнал на колегите по трасето.

В този автобус пътуват 47 лица, сред които има жени и деца. Полицаите са видели това и до голяма степен е ограничило възможностите им автобусът да бъде спрян безопасно. Много често традиционните методи като шипове и подобни могат да доведат до тежка катастрофа и много загинали в автобуса. За да предпазят живота на пътните полицаите са рискували и за голямо съжаление са загубили своя собствен живот", допълни той.

"Философията за охрана на границата ни е сбъркана. Тя залага на жива сила. Част от причините да се стигне до това е, че част от граничното съоръжение не е достатъчно надеждно още при самото изграждане. Това гранично съоръжение се преодолява със стълба за 2 мин. В момента хиляди полицейски служители попълват този дефицит и денонощно се опитват да спрат мигрантите. А с всеки изминал ден потокът от бежанци се усилва.

Полицаи на средно ниво участват в трафика на мигранти. Иначе сред каналджиите има освен сирийци, афганистанци и украинци и граждани на РСМ, посочи той.

Цената на мигрант е около 1000 евро, като границата е изключително лесна за прминаване, добави Демерджиев по БТВ. "Видях с очите си как се прескача с една стълба", обясни вътрешният министър.

Той разказа и за нова схема на плащане, която се ръководи от Турция, като определи метода като много иновативен. "Измислени са иновативни методи за разплащане, тоест съответният мигрант трябва да стигне до определена точка, да се документира пристигането му там. И тогава парите от Турция пристигат при този човек в България, който движи съответния канал, но пристигат по доста различни доста екзотични начини. Така че не е много лесно да бъдат проследени. Например носят се пратки, оставят се на точно определено място, получават се пароли, дори се плаща по чрез „Изипей“ на различни лица. Става дума за поне две големи групи, които оперират в две страни. За главите на някои от тези групи е имало данни и преди“, поясни Демерджиев. Той заяви, че е в ход операция по отношение на населените места, в които има данни да се укриват мигранти.

Вчера разговарях с вътрешния министър на Турция и мога да ви кажа, че и там ситуацията не е никак добра. Търсим взаимодействие. Договорихме среща на ниво заместник-министри и директори на дирекции, за да се координират действия по овладяване на този натиск.

Мигрантските потоци от Сирия се засилват и създават сериозни проблеми. Всеки ден се прибавят още хора към тези 4-5 милиона, за които вече знаем в Турция. От тях поемат към България и Гърция.

С постъпването ми в длъжност като министър и посещението ми на границата бях заблуден. Тогава в доклад ми се каза, че ситуацията е тежка, но те я държат под контрол. Възложих на г-н Моллов, който вчера си подаде оставката, да впусне силите си изцяло в опасване на сухопътната граница и да спре мигрантския поток. Освободих го от всякакви други функции и той пое този ангажимент. Вчера имахме разговор и смятам, че и той отчита, че не е могъл да се справи", завърши министър Демерджиев.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев