АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

РОСЕН ХРИСТОВ: ДО ДНИ ОЧАКВАМЕ ОТГОВОР ОТ “ГАЗПРОМ” ЗА ВЪЗОБНОВЯВАНЕ НА ПРЕГОВОРИТЕ

Росен Христов
26.08.2022 / 10:52

Активни разговори с “Газпром” все още няма, но служебното правителство е изпратило информация, че има готовност за възобновяване на преговорите.

Това каза служебният енергиен министър Росен Христов в студиото на “Здравей, България” по Нова телевизия. Той поясни, че отговор от руския доставчик очакват днес или най-късно в понеделник следващата седмица.

“Казахме им, че сме готови да възобновим преговорите по договора и че имаме предложения по редица изменения, които биха го оптимизирали”, каза още Христов.

Сред предложенията на служебния кабинет е удължаване на периода за взимане на оставащите количества газ. “Няма как да изразходим количествата газ по този договор”, категоричен е енергийният министър, затова предложението им е те да бъдат приемани и през 2023 г. Той поясни, че разговори за възобновяване на договора няма да има. “Говорим само за стария договор”, заяви Христов.

Към днешна дата не се превеждат пари към "Газпром" и не се искат договорените количества. „Това, че се превеждат пари не е повод за нищо. Заявки може да се правят, но те се връщат с нулево потвържение. Ние следваме условията по договора, така че да сме максимално защитени, но това не води до никъде.

За момента сме във висящо състояние. Шансът да дойде 31 декември и те да предявят искания е реален. Дали ще го направят, дали смятат, че могат да спечелят арбитража, какъв е шансът ние да спечелим, са сериозни анализи“, разкри служебният министър на енергетиката Росен Христов в ефира на Нова телевизия.

На въпрос не се ли държим ние така че да загубим арбитража, той отговори: „Защо трябва да рискуваме да отидем на арбитраж, при положение, че ние имаме нужда от газ на ниска цена“.

„Ние хем имаме нужда от газ, който не можем да намерим на такава цена другаде, и в същото време, ако не го вземем от „Газпром“ рискуваме арбитраж, логически нещата не се връзват“, каза министърът.

Попитан ако купуваме руски газ, не финансираме ли така войната в Украйна, той отговори, че ние и сега купуваме руски газ през посредници и плащаме 30% отгоре върху цената.

„Първо Германия трябва да спре да купува руски газ, тъй като те са най-големият консуматор и най-много финансират“, каза той.

Христов съобщи, че са имали разговори с представители на Европейската комисия на тема дали има проблем България да си вземе оставащите количества газ от „Газпром“ по съществуващия договор. „Те проявиха разбиране, така че проблем с ЕК по този въпрос няма“, заяви още енергийният министър.

„За да намалим риска при купуването на газ от Русия, ние се опитваме да избегнем авансовите плащания. Искаме да плащаме едва тогава, когато газът е пристигнал в България“, посочи той.

"Дали ще приемат това условие или не, няма как да знаем. Ние тепърва започваме разговори. Ако България не получи оптимални условия за себе си, няма да продължим работа с "Газпром". Това не е на всяка цена. Ние вече сме осигурили голяма част от газа, нужен за октомври. Ще осигурим и останалото. Ние имаме откъде да купуваме газ, въпросът е цената. Ние искаме по-ниски цени", посочи министърът.

Христов съобщи, че активни разговор с “Газпром” все още няма, но служебното правителство е изпратило информация, че има готовност за възобновяване на преговорите. Той поясни, че отговор от руския доставчик очакват днес или най-късно в понеделник. “Казахме им, че сме готови да възобновим преговорите по договора и че имаме предложения по редица изменения, които биха го оптимизирали”, обясни Христов.

Сред предложенията на служебния кабинет е удължаване на периода за взимане на оставащите количества газ. “Няма как да изразходим количествата газ по този договор”, категоричен е енергийният министър, затова предложението им е те да бъдат бъдат приемани и през 2023 г.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев