АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ДОНЕВ: ЗАСИЛЕНИЯТ МИГРАНТСКИ НАТИСК ЩЕ СРЕЩНЕ ТВЪРД ОТГОВОР! ПОЛИЦИЯ И АРМИЯ ЩЕ ПАЗАЯТ ГРАНИЦАТА

Гълъб Донев
26.08.2022 / 10:59

Заседанието на Министерския съвет в петък започна с минута мълчание в памет на полицаите Йордан Илиев и Атанас Градев, загинали при жестоката катастрофа в Бургас.

"Решението им да препречат пътя на автобуса, макар и фатално за тях, вероятно е било продиктувано от убеждението им, че нарушителите на закона трябва да бъдат спрени", каза служебният премиер Гълъб Донев.

И добави: "Причината за смъртта на полицаите е в нарушените граници. За да се стигне до сблъсъка, са били прекрачени много граници - от браздата на Малко Търново до границите, определени от закона. Тези мъже на дълга възстановиха компрометираната граница с цената на живота си".

Искам да заявя, че засиленият мигрантски натиск през последните няколко месеца ще срещне категоричния отговор на държавата. Полиция и армия ще пазаят българо - турската граница заедно в координация. Миналта седмица Министерски съвет прие постановление за одобряване на допълнителни разходи в размер на 1,5 млн. лв. за ремонт и възстановяване на срязаните участъци на оградата от южната ни граница, заяви премиерът преди редовното заседание на Министерски съвет.

Въпреки подозренията за съучастие на представители на системата на МВР в системата за трафик на хора съм убеден в силната мотивация на полицейските служители и военнослужещи, които ще се включат в охраната на границата ни. При необходимост да се търси сътрудничеството и взаимодействието с европейската агенция за гранична и брегова охрана. Всички служби, чиято оосновна задача и функция е да гарантират националната сигурност, да активизират дейностите си за превенция на нелегалния трафик, за да няма изненадани, когато едно 15-годишно момче с хуманитарен статут шофира автобус с 47 нелегални мигранти, каза още премиерът.

Служебното правителство се очаква да обсъди и гласува промени в приетата от него план-сметка за разходите по подготовката и провеждане на извънредните парламентарни избори, насрочени за 2 октомври.

На заседанието си правителството се очаква да определи управител за България в Черноморската банка за развитие, на заместник-управител за България в Международния валутен фонд, управител за страната ни в Съвета на управителите на Международната инвестиционна банка, както и ръководител на Българската делегация в Съвета на Международната банка за икономическо сътрудничество и член на съвета.

Проект на постановление за одобряване на допълнителни трансфери по бюджетите на общините за 2022 г. за финансово осигуряване на дейности по национални програми за развитие на образование също е включен в дневния ред на заседанието.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев