АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

БОЯН ЧУКОВ: ПРЕГОВОРИ С "ГАЗПРОМ" СА ЕДИНСТВЕНИЯТ ВАРИАНТ ЗА СПРАВЯНЕ С ЕНЕРГИЙНАТА КРИЗА

Боян Чуков Кадър: Bulgaria ON AIR
03.08.2022 / 17:23

Президентът Румен Радев постави пред новия служебен кабинет няколко основни цели - да не се допуска въвличането на страната в конфликта в Украйна, да се предотвратят рисковете пред националната сигурност, а също и да се ускори работата по модернизация на военните ни сили. Какви ще бъдат предизвикателствата пред новия кабинет на фона на ситуацията в международен план?

"Президентът е абсолютно прав, тъй като му е ясно, че геостратегическата среда, в която се намираме в момента, много бързо се радикализира. Ние трябва да се адаптираме към нея много бързо, без да се позоваваме на документи от преди години. Тази среда може да ни изиграе много лоша шега по отношение на социално-икономическата обстановка в страната - ще доведе до изключително тежки дни за нашия народ", заяви международният анализатор и експерт по национална сигурност Боян Чуков в ефира на "България сутрин".

Според него има само един вариант за справяне с енергийната криза у нас - подновяване на преговорите с "Газпром", с цел да бъдат "минимизирани щетите, които нанесе предишното правителство".

По думите му, когато става дума за българската армия, президентът е напълно прав.

"Българската армия се намира в окаяно положение. Разполагаме със самолети зад океана, които са само на чертеж, а искаме да си поръчаме и други след тях", подчерта той.

Чуков е на мнение, че има реален риск за националната сигурност на страната. По думите му другият проблем, който стои пред България, е, че страната все още няма свое собствено стратегическо разузнаване, даваща достатъчно добра и аналитична продукция на ръководството на държавата, така че да можем да се адаптираме предварително към това, което ни очаква.

"Нуждаем се от звено, което да се имплантира в Министерския съвет, което ще може да дава коректна и точна информация на нашите ръководители", констатира той.

Чуков коментира и посещението на лидера на ДПС Мустафа Карадайъ при турския президент Реджеп Ердоган.

"Турция има стратегия от повече от 10 години да се превърне в енергиен хъб. Тя съвсем целенасочено и методично прекарваше всички тръби, които можеха да минат през нея. В същото време се оказа, че всички тръби, които трябваше да минат през България, са силно нерентабилни", поясни анализаторът за Bulgaria ON AIR.

По отношение на конфликта между Косово и Сърбия Чуков констатира, че според Съвета за сигурност на ООН Косово и Метохия са част от Сърбия. Анализаторът е на мнение, че проблемът със случващото се в Косово е и сръбският президент Александър Вучич, който се опитва да "стои на три стола" - стреми се да има отлични отношения с Русия, Сърбия да стане член на ЕС, а САЩ настояват за нормален диалог с Прищина.

"Благодарение на намесата на американския посланик в Косово, конфликтът беше отложен с един месец", припомни анализаторът. По отношение на конфликта между Русия и Украйна експертът по национална сигурност е на мнение, че "Одеска област ще бъде превзета и ще се стигне възможно най-близо до Сърбия".

Чуков направи обобщение и на въпроса за присъединяването на Северна Македония към ЕС.

"Ходът на България е да седне на трибуната и да гледа какво става долу. Нямаме лостове, с които да се опитваме да налагаме своите национални интереси. Заради това бившият премиер Кирил Петков беше обвинен от много политически лидери в България, че е извършил национално предателство", заключи той.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев