АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

АТАЛАЙ: СКЛЮЧВАНЕТО НА ДОГОВОРИ ЗА ГАЗ НЯМА КАК ДА СЕ СЛУЧИ С ВАСИЛЕВ, ПЕТКОВ И БОРИСЛАВОВА

Рамадан Аталай
22.07.2022 / 09:00

16-милиардният тръбопровод от Азербайджан, където има 1 млрд. за нас, няма откъде да се нагнети повече. Всяко количество, договорено извън големия шлем, който беше направен, ще бъде на по-висока цена.

Това заяви депутатът от ДПС Рамадан Аталай в предаването "Денят ON AIR".

Той определи посещението на премиера в оставка Кирил Петков в Азербайджан като политически пиар.

"В енергетиката кризата е поголовна. Сериозен е и натискът върху директорите на съответните предприятия, за да можем да приложим първи европейските решение", категоричен бе Аталай. Според него всяко решение, взето в енергетиката днес, дава отражение след 12 години и половина.

Депутатът беше категоричен, че сключването на договори за доставка на газ няма как да се случи с Асен Василев, Кирил Петков и Лена Бориславова.

Аталай благодари на шефа на КЕВР Станислав Тодоров, че през цялото време се е "предпазвал да не подписва онези решения, които могат да бъдат атакувани и да бъдат в ущърб на обществото".

"Реалността е, че нямаме газ. Електроенергията, която произвеждаме в момента, се изнася. Решението за цените на електроенергията, предоставена на бизнеса, е дадено от ДПС и ГЕРБ", констатира той за Bulgaria ON AIR.

По думите на Аталай "не може да стоиш в открито море и да чакаш да има остатъци от кораби и да се молиш на Гърция и Турция терминалът да има време и капацитет за разтоварване на необходимия газ".

"Когато си нарушил всички изисквания и знаеш, че газът ти идва от Русия, едностранно да спираш газа от Русия и да се говориш, че руската страна е едностранно е спряла газа, е пълно безобразие", смята депутатът от ДПС.

От думите му стана ясно, че правителството е трябвало да приеме условията на "Газпром", които приеха Германия, Франция и Италия. Според него, ако това се беше случило, лятото страната е щяла да нагнети евтин газ в Чирен за зимата.

"Това е скъп газ. Когато зимата започнем да изтегляме от Чирен, цената на газа и топлоенергията ще бъдат по-високи", обобщи Аталай, според когото цената на газа през август ще достигне 200 лв.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев