АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ПЛАНЪТ НА ЕК ЗА ОГРАНИЧАВАНЕ ИЗПОЛЗВАНЕТО НА ГАЗ СРЕЩА СЪПРОТИВА СРЕД ПРАВИТЕЛСТВАТА

 Урсула фон дер Лайен представи вчера плана на ЕК за ограничаване използването на газ С
22.07.2022 / 09:05

Предложеното от Европейската комисия намаление на потреблението на газ в Европейския съюз с 15 на сто, за да се подготви Общността за възможни съкращения на доставките от Русия, среща съпротива сред правителствата. Това поставя под съмнение дали те ще одобрят кризисния план за действия при извънредни ситуации, съобщи Ройтерс, позовавайки се на източници.

Вчера Комисията призовава европейските страни доброволно да намалят потреблението си на газ между 1 август 2022 г. и 31 март 2023 г. с най-малко 15 на сто спрямо средните нива на потреблението им през последните пет години. Мярката е доброволна, но може да стане и задължителна, ако Брюксел обяви значителен риск от недостиг на газ.

На дипломатическа среща, проведена вчера, представители на най-малко 12 от 27-те страни членки изразиха загриженост относно предложението, казаха пред Ройтерс петима високопоставени служители на ЕС, запознати с въпроса.

Основният спорен момент е дали ЕС трябва да има властта да направи целите за пестене на газ обвързващи. Дания, Франция, Ирландия, Италия, Малта, Нидерландия, Полша и Португалия бяха сред държавите, според които Брюксел не би трябвало да може да предприеме подобен ход. Не и преди първо да даде думата на страните, както и да осигури възможност за налагане на вето.

Според един от източниците "страните членки искат сами да задействат кризисни механизми". Това не е правомощие, което те имат интерес да делегират на ЕК.

Съгласно предложението Комисията ще се консултира с Координационна група по природния газ, съставена от представители на страните членки, преди да направи целите за пестене задължителни.

Според някои страни обаче, сред които Испания, Португалия и Унгария, налагането на една и съща цел за пестене за всички държави не е правилният подход.

Дипломатически представители от страните членки ще обсъдят въпроса утре, като намеренията са енергийните им министри да одобрят предложението на извънредно заседание идния вторник (26 юли). За приемането му е необходимо квалифицирано мнозинство от 15 членки на Евросъюза, или от страни, представляващи поне 65 на сто от населението на му.

Досега ЕС е намалил общото си търсене на синьо гориво само с 5 на сто въпреки намаляващите руски доставки и скока на цените, каза вчера еврокомисарят по енергетиката Кадри Симсон.

Източник: БТА

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев