АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

СЛЕД КОНСУЛТАЦИИ С ВСИЧКИ ПАРТИИ В ПАРЛАМЕНТА РУМЕН РАДЕВ ЩЕ РЕШИ ЗА ТРЕТИЯ МАНДАТ

Румен Радев
12.07.2022 / 12:31

Очевидно политическата криза и всяка политическа партия с амбиция за обществена подкрепа трябва ясно да заяви какъв изход предлага. Но въпросът за властта не отменя отговорността на политическите партии към гражданите и държавата, заяви днес при връщането си от посещение в Черна гора президентът Румен Радев.

"Но трябва да е ясно, че бързото и безрезултатно изчерпване на процедурата за съставяне на правителството преди края на юли на практика приключва дейността на правителството и на парламента и много важни въпроси остават нерешени. По Конституция трябва да обявя веднага избори в рамките на 2 месеца. Това означава избори през септември, което също крие рискове, но от друга страна прекалено продължаване на процедурата за съставяне на правителство води към изкушение за хазартни управленски решения и кадрови промени и от друга страна самите партии чертаят все по-дебели червени линии помежду си и съставянето на правителство след потенциални предсрочни избори става все по-трудно".

"Ако и вторият мандат бъде върнат, ще поканя всички парламентарно представени партии на консултации, за да чуя каква формула предлагат за изход от кризата, какви са техните нагласи за коалиране, за търсене на парламентарна подкрепа за съставяне на правителство и около какви приоритети и програма. Според тези критерии ще взема решение на кого да връча третия мандат", посочи Радев.

Ако изборът на партиите е отново предсрочни избори, считам за целесъобразно изборите да се проведат в началото на октомври, посочи държавният глава.

Румен Радев заяви, че в рамките на дни ще връчи проучвателен мандат на втората по големина парламентарна група - ГЕРБ-СДС, които обявиха, че ще го върнат веднага.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев