АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

БРИТАНСКИ СПЕЦЧАСТИ ИЗБИЛИ ДЕСЕТКИ ЗАДЪРЖАНИ И НЕВЪОРЪЖЕНИ В АФГАНИСТАН

 Херат, Афганистан, 19 юли 2021 г. Снимка: ЕПА/БГНЕС
12.07.2022 / 13:01

Британските спецчасти в Афганистан често са убивали задържани и невъоръжени хора при съмнителни обстоятелства, показва разследване на Би Би Си. Програма „Панорама“ на Би Би Си разполага с военни доклади, от които става видно, че само една десанта бойна единица незаконно е убила 54 души в рамките на 6 месеца. Би Би Си твърди, че има доказателства, че бившият ръководител на спецчастите генерал сър Марк Карлтън-Смит не е предал важна информация за извършваните убийства при проведено разследване.

От Министерството на отбраната коментираха накратко, че "британските сили са служили храбро и професионално в Афганистан". Генерал Карлтън-Смит, който по-късно стана командващ армията преди да се оттегли миналия месец, отказа да коментира изнесената информация от медията.

„Панорама“ анализира стотици страници от оперативни доклади на спецчастите в провинция Хелманд за периода 2010-2011 година. Други хора, които са били на служба при десантчиците са заявили за Би Би Си, че са били свидетели на убийството на невъоръжени афганистанци при нощни операции. Те съобщават и за инсценировки с оставяне на автомати „Калашников“ на сцената на инциденните, за да бъде оправдано убийството на невъоръжени хора. Някои дори твърдят, че и имало нещо като състезание между бойните единици кой ще убие повече „врагове“.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев