АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

КНСБ: ЦЕНИТЕ НА ХЛЯБА СА ПАДНАЛИ ДО 20% СЛЕД ОТПАДАНЕТО НА ДДС

Хляб
12.07.2022 / 10:51

Цените на хляба в малките и големите търговски обекти са намалели след актуализацията на държавния бюджет и приемането на 0% ДДС за хляба и брашното. Това съобщиха от КНСБ, уповавайки се на извършено от тях проучване в периода 06-09.07.2022 г. в 20 областни града.

Наблюдавани са пет вида хляб, като са отчетени грамажите с оглед калкулиране на цената за килограм (т.е. подаденият грамаж и цена за съответния град се преизчислява в килограм).

В големите или малките търговски обекти цените са по-ниски?

В сравнение с вида на търговските обекти по-силно изразено намаление има в големите търговски обекти (София, Пловдив, Перник, Разград, Пазарджик), в които достига до 20%.

Докато в наблюдаваните малки търговски обекти се регистрира символично намаление и преобладават градовете, при които цените се задържат на същите нива.

Различия в степента на намалението се наблюдава и по видове хляб. Прави впечатление, че при типовия хляб няма спад, а по-скоро цените се задържат на същите нива спрямо месец юни.

Какво мисли браншът?

След допитване до хлебопроизводителите от наблюдаваните региони се очертава нагласата за допълнително намаляване на цените след 11 юли.

Производителите от Добрич и Кърджали пък не дават заявка за спад на цените. Според тях това се дължи както на по-ниската продажна цена в тези населени места, която изостава спрямо отчетената в страната, така и на по-високите разходи за брашно, ток, газ, вода, горива, работни заплати.

„Част от търговските вериги веднага са намалили цените с 20% на всички видове хляб вследствие на въведената нулева ставка на облагане. Отчетеното намаление не е резултат от текуща промоционална акция и се очаква да се задържи в дългосрочен план“, казват от синдиката.

От Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите потвърдиха намаляването на цените. Според тях от 11 юли се очаква то да е факт във всички търговски вериги и за всички разновидности хляб. От Съюза защитиха няколко тези: липсата на намаление ще е индикатор за това кои са производителите на „светло“ и кои в „сивата икономика“, но и кои вериги/продавачи „спекулират“ и задържат цената; възможно е ново намаляване на цената на хляба след ефективното прилагане на нулевата ставка за зърнопроизводителите (т.е. в компонентата на брашното).

В заключение

„Намалението на цените на хляба е факт, но все още е слабо разпространено във всички търговски обекти. Очакванията са през следващите седмици да обхване всички градове и търговски обекти макар и в различна степен“, показва проучването на КНСБ.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев