АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ПУБЛИКУВАХА АКТУАЛИЗАЦИЯТА НА БЮДЖЕТА: ДВУЦИФРЕНА ИНФЛАЦИЯ И РЕКОРДЕН ДЪЛГ

Министърът на финансите Асен Василев анонсира още в петък, че лимитът за нов държавен дълг се увеличава с 3 млрд. лв
06.06.2022 / 15:48

Средногодишната инфлация ще достигне до 11,9%. Това става ясно от прогнозата, на базата на която са направени изчисленията за актуализацията на бюджета от 1 юли.

Проектозаконът е публикуван на сайта на Министерството на финансите и от него става ясно, че лимитът на нов държавен дълг се повишава до 10,3 милиарда лева, предаде БНР.

Както още в петък анонсира вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев, лимитът на нов държавен дълг се увеличава с още три милиарда лева, тъй като е по-разумно и парите за погашения догодина да бъдат набрани тази година от пазарите. Така сумата се добавя към настоящия лимит от 7,3 милиарда лева.

В мотивите на законопроекта за актуализация на бюджета е направена детайлна разбивка на ефекта от антикризисните мерки, свързани с намаляване на ДДС ставката при енергоносителите от 20 на 9 на сто и на хляба до нула. Заедно с увеличените разходи за пенсии общият ефект става 1,645 милиарда лева.

Заетостта ще продължи да се увеличава, смятат от Министерството на финансите. По отношение на инфлацията, която идва основно по линия на храните и енергоносителите, прогнозата е, че средногодишна ѝ стойност ще достигне 11,9%.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев