АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ЛАВРОВ ЗА ЗАТВОРЕНОТО ВЪЗДУШНО ПРОСТРАНСТВО: СЛУЧИ СЕ НЕМИСЛИМОТО, ПОВЕДЕНИЕТО НА ЗАПАДА Е ЦИНИЧНО

Сергей Лавров
06.06.2022 / 15:45

Руският министър на външните работи Сергей Лавров определи днес като "безпрецедентно" затварянето на въздушното пространство за неговия самолет от България, РС Македония и Черна гора, което му попречи да отиде на визита в Сърбия, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

"Случи се нещо безпрецедентно, немислимо", каза Лавров на пресконференция, на която разкритикува тази мярка като "скандална" и обяви поведението на Запада като "цинично". Той добави, че все още не е получил обяснение за тяхното решение, предаде Ройтерс.

Министърът каза, че вместо това ще покани сръбския си колега да го посети в Москва и добави: "Главното е, че никой не е способен да разруши отношенията ни със Сърбия".

Съседните на Сърбия държави - България, Република Северна Македония и Черна гора затвориха въздушното си пространство за правителствения самолет, с който днес руският първи дипломат трябваше да отпътува за Белград.

Кремъл определи решението им като враждебен акт.

"Ако визита на руски външен министър в Сърбия се възприема на Запад като нещо доближаващо се до заплаха в глобален мащаб, тогава нещата на Запад изглежда не вървят на добре", каза пред журналисти Лавров, цитиран от ТАСС.

"В общи линии това, което се случи, е лишаване на суверенна държава от правото ѝ да провежда външна политика. Блокирана е международната дейност на Сърбия, най-малкото в този момент в отношенията ѝ с Русия", посочи руският външен министър.

"Високо ценим смелата позиция на Сърбия в тази връзка и лично на президента Александър Вучич, който подчертава, че няма да заема антируска позиция, но Европейският съюз иска именно това", каза Лавров.

"Снощи и тази сутрин постъпиха много въпроси на медии за нашата реакция на безпрецедентните решения, които взеха някои държави членки на НАТО - решения, които възпрепятстваха визитата на министъра на външните работи на Русия в Сърбия. Случи се нещо безпрецедентно и разбирам интереса, който проявявате към нашата оценка на тези възмутителни действия", посочи пред журналисти руският първи дипломат.

"Тук няма да шикалкавя. Това е още една нагледна и поучителна демонстрация на това, доколко НАТО и ЕС могат да стигнат до задействане на най-долнопробни начини за въздействие върху онези, които се ръководят от националните си интереси и не са готови да жертват принципите си, достойнството си в името на същите тези правила, които Западът натрапва вместо международното право", посочи Лавров.

Вътрешният министър на Сърбия Александър Вулин каза, че изпитва дълбоко съжаление за "възпрепятстването" на визитата на Лавров, когото описа като голям и доказан приятел на Сърбия".

Кремъл нарече днес решението за затварянето на въздушното пространство "враждебен акт".

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза пред журналисти, че подобни действия създават проблеми с разработването на график за дипломатически срещи на високо ниво. Такива действия обаче няма да попречат на Москва да поддържа контакти с приятелски държави, добави Песков.

 
 

Copyright © 2008-2022 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев