АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

НИНОВА ОТГОВОРИ НА МОСКАЛЕНКО: БЪЛГАРИЯ НЯМА ДА ИЗНАСЯ ОРЪЖИЯ ЗА УКРАЙНА, КАЗУСЪТ Е ЗАТВОРЕН

Корнелия Нинова
06.06.2022 / 15:31

„Няма нужда МВнР да изпраща искането на Украйна в Министерството на икономиката и индустрията. Народното събрание реши - България няма да изнася оръжия за Украйна. Казусът е затворен“, заяви министърът на икономиката и индустрията Корнелия Нинова в съобщение, разпространено от ведомството.

Така вицепремиерът отговори на посланика на Украйна Виталий Москаленко, който тази сутрин обяви, че е поискал с нота до МВнР България да предостави гаубици и ракетни системи за Украйна.

"Бихме искали да бъде оказана по-сериозна и значителна помощ - по отношение на въоръжението. Сега ние имаме много сериозни сражения в Донбаск. България има около 140 тежки гаубици и ракетни системи - съветско старо въоръжение, с което можем да боравим.

Онзи ден изпратих нота до Министерство на външните работи (МВнР) на България - за предоставяне на такива оръжи, заяви Москаленко по БТВ.

От МВнР съобщиха, че са получили нотата от украинска страна, с която се иска България да предостави боеприпаси и въоръжение като гаубици и минохвъргачки на Киев. Тя беше препратена на компетентните министри Драгомир Заков на отбраната и Корнелия Нинова на икономиката.

С днешното си изявление Нинова приключва темата.

Епицентър. бг припомня: На 4 май 2022 след 6 часа дебати с 200 гласа "за" пленарната зала реши да не изпращаме оръжия за Украйна. За целта Народното събрание даде мандат на Министерския съвет да обсъди и приложи цялостен пакет от мерки, свързани с войната в Украйна.

Пакетът от мерки предвижда оказване на хуманитарна, финансова и военнотехническа помощ на Украйна, съобразно възможностите на Република България, продължаване на подкрепата за членство на страната в ЕС, помощ за бягащите от войната украинци и интеграцията им, износът на украинското зърно през Варна, засилване на енергийното сътрудничество, в това число доставка на природен газ, както и продължаване на доставките на хуманитарна помощ.

В този ден в парламента се появи писмо на украинския посланик, в което се посочваха шест искания на Украйна, на базата на договореното преди това между Кирил Петков и Володимир Зеленски. В писмото нямаше формулировка за изпращане на оръжия, а единствено се настояваше за ремонт на военна техника за украинската армия.

Днешната нота на украинския посланик е нова позиция на Киев в отношенията с България. За да се удовлетвори искането, то трябва отново да мине през парламента.

Позицията на БСП обаче е непроменена - левицата ще напусне правителството, ако МС реши да даваме оръжия за воюваща страна.

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев