АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

РАДЕВ НЯМА ДА УЧАСТВА В СРЕЩА С МАКРОН ЗА СЕВЕРНА МАКЕДОНИЯ

Румен Радев
01.06.2022 / 16:03

Президентът Румен Радев не възнамерява да участва заедно с премиера Кирил Петков в среща с президента на Франция Еманюел Макрон по темата Северна Македония. Това заяви пред журналисти в Пловдив държавният глава, който преди това откри Международното изложение за отбранителни продукти и услуги "Хемус 2022".

Форумът се провежда под мотото: "Отбрана, антитероризъм и сигурност" като на официалната церемония по откриването присъства и министърът на отбраната Драгомир Заков.

"Няма напредък по откритите въпроси между София и Скопие. Затова и няма условие за моя визита в Париж, за която се писа", каза президентът на откриването на изложението "Хемус" в Пловдив.

"Оценявам ангажираността на нашите европейски партньори, но искам да видя реални резултати", добави той.

"Що се отнася до убеждението на премиера, че последната инстанция по темата "Република Северна Македония" е парламентът, трябва да уточня, че последната инстанция винаги е народът и за неговото консултиране има конституционни механизми", добави президентът.

Политиката на България спрямо бежанците от Украйна трябва да бъде много внимателна, каза още държавният глава:

"Нашата политика за бежанците трябва да бъде много внимателна и постоянна като ангажимент. Сега ние задраскваме нашия приоритет от началото на тази криза, да интегрираме тези хора".

"Всеки, който има желание да работи, да се издържа с труда си и децата му учат нашите училища, трябва да получи такава възможност. Но и бежанците трябва да следват указанията на Българската институция. Ако искаш подкрепа от българската държава, съответно трябва да уважаваш нейните решения", настоя Радев.

Относно съобщението за разполагането на американски изтребители Ф-35 в базата в Граф Игнатиево, президентът каза, че присъствието на партньорите ни от НАТО е ценно за нас.

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев