АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

БЪЛГАРСКАТА ДИАСПОРА НА ГРАД ТВЪРДИЦА В МОЛДОВА ПОЛУЧИ ЗА ПЪРВИ ЮНИ ДАРЕНИЕ ОТ ОБЩИНА СЛИВЕН

Darenie_Moldova
01.06.2022 / 15:45

Изпратеното от Община Сливен дарение за жителите от българската диаспора на град Твърдица, Тараклийски район, Република Молдова, бе получено за първи юни, когато цялата международна общност отбелязва Деня на детето.

В началото на декември миналата година кметът Стефан Радев посрещна делегация от кметството в Република Молдова, водена от кмета Георгий Попов. В рамките на срещата тогава беше отправена молба от страна на гостите за съдействие във връзка със закупуване на оборудване в полза на местната общност от българската диаспора в района. Молбата бе приета радушно от сливенския градоначалник, който пое ангажимент за съдействие за нашите сънародници. Той внесе предложение за предоставяне на дарение в Общинския съвет, който единодушно го одобри на редовната си сесия през януари 2022 г. Дарението е в размер на около 15 хил. лв. и включва - рехабилитационна количка за деца в седящо положение, необходима на рехабилитационния център в град Твърдица, екипировка и оборудване за детски футболен клуб при Дом на културата, спортни екипи и обувки (32 комплекта), мрежи за футболни врати, топки, косачка за трева, пейки за зрители, телевизор и настолен компютър с монитор.

„Искам да благодаря на Община Сливен и лично на кмета Стефан Радев за прекрасните подаръци, които бяха изпратени за децата на град Твърдица. Те ще бъдат дадени на малки спортисти и деца със специални нужди. В Международния ден на детето, съм сигурен , че ще им доставят само усмивки и радост. Дълъг живот на всички деца и на нашите приятели от общността на Сливен“, заяви кметът на Твърдица Георгий Попов.

В град Твърдица, Тараклийски район, Република Молдова, преобладаващото население е българско – наследници на българите, преселили се от нашите земи преди повече от 200 години.

Договорът за побратимяване между Сливен и Тараклия е подписан на 29 юни 2012 г. в град Тараклия, Република Молдова. Населението на град Тараклия е около 15 000 души, като 78 % от тях са българи. Преобладаващо българско (над 65 %) е населението и в Тараклийски район, а в редица населени места като град Твърдица, селата Кайраклия, Валя Пержей и др., българите са над 90 % от жителите.

Пресслужба на община Сливен

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев