АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

МОСКВА: ОРЪЖЕЙНИТЕ ДОСТАВКИ ЗА КИЕВ УВЕЛИЧАВАТ РИСКА ОТ ПРЯК СБЛЪСЪК РУСИЯ - САЩ

Сергей Рябков
01.06.2022 / 13:23

Каквито и да било оръжейни доставки за Украйна, независимо как ги аргументира Вашингтон, увеличават риска от пряк сблъсък между Русия и САЩ. Това заяви зам.-министърът на външните работи на РФ Сергей Рябков, цитиран от РИА Новости.

"Всякакви доставки на въоръжения, които продължават и дори нарастват, повишават рисковете от такова развитие на събитията", отговори Рябков на въпрос дали се увеличава рискът от открит сблъсък между РФ и САЩ заради решението на Вашингтон да достави на Украйна ракетни системи HIMARS.

Той отбеляза, че в продължение на много години САЩ дори не опитаха да направят нещо, за да бъде намерено решение на украинския конфликт.

А след началото на специалната военна операция на Русия "изчезнаха и последните остатъци от здрав разум" и в момента Вашингтон се стреми да нанесе стратегическо поражение на Русия.

По-рано Белият дом заяви, че САЩ предоставят нов пакет военна помощ за Украйна, в който ще бъдат включени и ракетни системи HIMARS - високомобилна артилерийска ракетна система, която представлява прецизно оръжие със сателитно насочване.

Вашингтон подчертава, че най-модерните оръжия, които ще бъдат предоставени на украинците са обещани само след уверения от страна на лидерите на Украйна, че те няма да бъдат използвани срещу цели на руска територия.

"От дълги години насам наблюдаваме съзнателния курс на Вашингтон за геополитическо изтласкване на Русия", отбеляза Рябков пред ТАСС и подчерта, че действията на киевския режим представляват "прокси-война в защита интересите на САЩ".

Целите на спецоперацията на РФ в Украйна ще бъдат постигнати независимо от действията на Вашингтон, увери Рябков.

"Западът продължава да отрупва режима в Киев с най-нови оръжейни системи и това ще отдалечи, но няма да предотврати края на нашата специална операция. Целите ни ще бъдат постигнати независимо от действията на САЩ и техните сателити и клиенти", обясни дипломатът.

"Няма да коментирам уверенията на Киев, че няма да използва американските ракети за удари по руска територия. Въпросът не е в това каква е далекобойността на тези системи, нито койкакви намерения има. Ние отбелязваме тези сигнали, естествено, но ги сравняваме с това, което се случва в реалния живот. А в него продължава непрекъснатото, постоянно снабдяване на Киев с най-нови оръжейни системи", обобщи Сергей Рябков.

Превод и редакция: Епицентър.БГ

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев