АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

КОАЛИЦИОННИЯТ СЪВЕТ ПОСТИГНАЛ СЪГЛАСИЕ АКТУАЛИЗАЦИЯТА НА БЮДЖЕТА ДА БЪДЕ ПРИЕТА ДО КРАЯ НА ЮНИ

Кирил Петков
01.06.2022 / 13:14

Коалиционният съвет на управляващите е постигнал съгласие актуализацията на бюджета да бъде приета до края на юни. Това съобщи премиерът Кирил Петков в началото на правителственото заседание.

Управляващите партии са набелязали конкретен график, по който да се придвижи актуализацията на тазгодишния бюджет.

"Фокусът ни е актуализацията да се случи до края на този месец, така че от 1 юли да имаме нов бюджет - това е задачата, която всички ще гоним".

На оперативно заседание след редовното ще бъде изслушан и доклад на вицепремиера Калина Константинова. Тя ще обясни на колегите си как се движи преместването на украинските граждани от хотелите към ведомствените бази.

Министрите ще дискутират и изпълнението по Плана за възстановяване и устойчивост, обяви Петков:

"Планът изисква 22 мерки до края на годината – трябва много ясно всяко едно от министерствата да бъде запознато и да имаме стройна програма, така че средствата, които очакваме от ЕС да дойдат навреме с правилните реформи".

Премиерът потвърди и за дерогацията за руския петрол до края на 2024 година. Днес Еврокомисията ще публикува подробностите:

"Това дава възможност за нашата рафинерия да смени част от инсталациите си, а през това време да не ни се покачва и цената на горивото, което мисля че и за транспортния сектор беше от особено голяма важност", каза Петков.

До четвъртък трябва да станат ясни параметрите и макрорамката за актуализацията на бюджета, това увери в кулоарите на парламента Любомир Каримански от "Продължаваме промяната", който подчерта, че най-важни са схемите за прилагане на антикризисните мерки, за да няма даване на пари на хора, които не се нуждаят от тази мярка. По думите му, най-важно е редуцирането на ДДС да се отрази на крайния потребител. Каримански коментира и казаното от министър Асен Василев за параметрите на бюджета:

"Щом така е казал, нека да го видим това написано, разписано, че няма как да се види. Тогава защо слагахме толкова много анализи, които трябваше да направим в коалиционното споразумение. Нали сте чели коалиционното споразумение? Вътре има постоянно да направим анализ на това как може да се диференцират дадени ставки а и не само ставки, а и като цяло средства, така че те да отиват по предназначение, по най-ефективния начин. Не знам да има дефиниция за "локално". Дайте ми дефиниция за локално и ще ви кажа. Понякога локалното е по-бързо от магистралите. Магистралата, когато се задръсти, локалното е изходът, откъдето можете да излезете най-бързо. Не към нови избори, към осъществяване на приоритети, на идеи, на цели".

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев