АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ПРЕБРОЯВАНЕТО В РСМ - СЪМНЕНИЕ ЗА ДОСТОВЕРНОСТ ИЛИ ПРИТЕСНЕНИЕ ЗА БЪЛГАРСКАТА ОБЩНОСТ

Петър Колев, председател на българската партия в РСМ „Граждански демократичен съюз“.
31.03.2022 / 15:01

„Не съм вярвал, че ще бъда свидетел на такъв брутален фалшификат и то през 2022 година. Не знам кой ще повярва на цифрите от преброяването в Северна Македония. Повече от 70 години тази държава подменя етническия произход на вече починали българи. Над 10% от населението не е пожелало да посочи етническата си принадлежност“.

Това коментира пред БНР Петър Колев, председател на българската партия в РСМ „Граждански демократичен съюз“.

И допълни, че всички общности, с изключение на албанците, не са доволни от преброяването.

„Българите нямаме право на свои представители, включително и в групите за преброяване. На такива конкурси в Македония се назначават граждани с етнос, записан в конституцията – македонци, турци, албанци, власи, сърби, роми, бошняци… Целта е българската общност в Македония да бъде представена като минорна и незначителна и Македония да не промени конституцията си, за да не впише българите като държавотворен народ“.

С коментар по темата в предаването „12+3“ се включи и историкът Кирил Илиев:

„Не бих се изненадал, ако голяма част от българите в Северна Македония са се уплашили да заявят своята идентичност по време на преброяването, защото знаят, че през годините е извършван терор, геноцид върху българите“.

Според него, преди да се реши проблемът с правата на българите и с историческите въпроси, е трудно да се говори, че всичко е наред:

„Българската общност очаква от нас решителни действия, да гарантираме достойнството и правата им. Първо трябва да се решат големите въпроси, които ни разделят, след това да се фокусираме върху малките неща“.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев