АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

КИРИЛ ПЕТКОВ: БЪЛГАРИЯ НЕ Е ОБЕЩАВАЛА ДАТА ЗА ОТПАДАНЕ НА ВЕТОТО ЗА РСМ

Кирил Петков
31.03.2022 / 15:07

България не е обещавала конкретна дата на отпадане на ветото върху начало на преговори за членство на Република Северна Македония в ЕС, заяви в Благоевград премиерът Кирил Петков.

„Това с календара не работи“, каза премиерът по повод споменаването на конкретна дата от македонски медии за отпадане на българското вето за присъединяването на Република Северна Македония към Европейския съюз.

Петков обаче беше категоричен, че има много сериозен напредък в диалога с югозападната ни съседка.

„Историческата комисия е единствено тази, която може да даде на двете правителства по кои от историческите фигури те са се съгласили и кои от историческите факти вече могат да се приемат като общи, така че аз очаквам в съвсем скоро време историческите комисии да излязат. Доколкото съм информиран, прогресът е огромен.“

Резултатите от преброяването в Република Северна Македония, според които само 3504 граждани в страната са се определили като българи на фона на близо 87 000 издадени документи за български произход на югозападните ни съседи, Петков коментира така:

„Единственият начин да имаме истински преброявания, които ще зачетат всички българи в Република Северна Македония, е когато българските права са влезли в колективните права на Конституцията. Най-вероятно в следващото преброяване ще има отделна кутийка, където ще може човек да каже „българин“. В момента я няма, но ние трябва да работим заедно това да се промени“.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев