АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ПОЛИЦАИ И НАДЗИРАТЕЛИ ВДИГАТ ПАЛАТКОВ ЛАГЕР ПРЕД МФ

СФСМВР
31.03.2022 / 12:45

Служителите в МВР и работещите в затворите у нас, готвят нов протест. Исканията - увеличение на основните възнаграждения на служителите в МВР и Министерство на правосъдието с 25% и стартиране на реална и цялостна промяна в МВР и специализираните дирекции в МП.

Това заявяват от Синдикалната федерация на служителите в МВР (СФСМВР) и Синдикат на служителите в затворите в България (ССЗБ) в нарочна декларация.

Като начало на протеста те издигат една палатка пред министерството на финансите, като при необходимост периодично ще бъдат добавяни други. Досега синдикатите настояваха за 20% увеличение на трудовите възнаграждение, но от 1 април процентите нарастват на 25.

Ето пълния текст на декларацията на СФСМВР и ССЗБ:

Синдикална федерация на служителите в МВР (СФСМВР) и Синдикат на служителите в затворите в България (ССЗБ) напомнят, че продължават да са в състояние на протест, поради липса на напредък и реални действия за промяна и подобряване на политиката по доходите в МВР, реализирана от управляващата коалиция, както и отказа от на подходяща индексация в Министерство на правосъдието (МП).

Въпреки организираните досега протестни действия в национален и регионален мащаб, представителите на изпълнителната власт продължават да неглижират двете основни искания на СФСМВР и ССЗБ за увеличение на основните възнаграждения на служителите в Министерството на вътрешните работи с 20% и стартиране на реална и цялостна промяна в МВР и специализираните дирекции в МП.

Въпреки декларираните намерения за стартиране на реформа в МВР, която да е консултирана с представителите на работещите в МВР и българските граждани, към момента не са предприети конкретни действия в тази посока.

Въпреки, че Република България е страна членка на ЕС, формалността, демонстрираното неуважение към социалните партньори и липсата на резултати, продължават да са основни принципи на работа в МВР и МП, които по никакъв начин не отговарят на основните европейски принципи и ценности.

Въпреки приетите спешни мерки, описани в Приложение 10 от Коалиционното споразумение, те продължават да не се реализират.

Именно поради липсата на адекватни резултати и диалог, е очевидна необходимостта СФСМВР и ССЗБ да напомнят - за пореден път, на управляващите за своите искания.

Това „напомняне“ ще стартира на 1 април 2022 година в 12.00 часа с изграждане на палатков лагер пред Министерството на финансите в София.

Първоначално лагерът ще се състои от една палатка, като при необходимост периодично ще бъдат добавяни други.

Считано от 1 април 2022 година, размерът на исканото увеличение на основните възнаграждения на служителите в Министерството на вътрешните работи и Министерство на правосъдието ще бъде 25%. И ще продължи да се увеличава.

Датата на построяване на палатковия лагер не е избрана случайно.

В случай, че и тази форма на протест не доведе до задоволителен резултат, СФСМВР и ССЗБ ще предприемат необходимите действия и ще демонстрират своята категоричност, както и решителността на работещите в МВР и МП, като организират по-радикални протести.

УС НА СФСМВР

УС НА ССЗБ

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев