АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ПРОКУРАТУРАТА СЕ ОПЛАКА ОТ НЕГАТИВНИ ИЗКАЗВАНИЯ НА ПРЕМИЕР, МИНИСТРИ И ДЕПУТАТ

Прокуратура на РБ
29.03.2022 / 15:46

Прокуратурата обяви за неверни 15 изказвания на премиера Кирил Петков, вицепремиера Асен Василев, министрите Надежда Йорданова, Бойко Рашков и Даниел Лорер, началника на кабинета на министър- председателя Лена Бориславова, на депутата Христо Иванов и на бившия финансов министър Владислав Горанов, който е единственият представител на опозицията в списъка.

Те са направени в периода 15 -27 март и - според държавното обвинение, с тях се нарушават принципите на върховенството на закона, независимостта на съдебната власт и се изкривява обществена представа за дейността на прокуратурата.

Според заместник -главния прокурор Десислава Пиронева, от една година държавното обвинение е обект на безпрецедентни политически атаки.

„Атаките срещу прокуратурата и отделни прокурори е вероятно да целят нейното овладяване и съществено затрудняване на ежедневната работа и използването й в противоречие с българското законодателство с нелегитимни политически цели. Прокуратурата в последно време се явява освен първата, в много случаи и за жалост, и последната преграда между беззаконието и българските граждани.“

„Предвид техния значителен обем се стига до засягане на престижа на съдебната власт и възпрепятстване работата в борбата с престъпността. Тези „атаки“ изкривяват обществената представа за дейността на прокуратурата, като цена за това до голяма степен се плаща от българските граждани. Застрашени са правата на всеки един български гражданин предвид явното неспазване на Конституцията и законите и нарушаване върховенството на закона“.

Пиронева обеща прокуратурата да продължи да следи изказванията на политиците и да представя при нужда и последващи обзори.

Ръководството на прокуратурата даде днес пресконференция, на която представи своята позиция във връзка със „системното нарушение на принципите на върховенството на закона, изразяващо се в манипулативни и неверни твърдения от представители на изпълнителната и законодателната власт“. В пресконференцията участваха Десислава Пиронева, Борислав Сарафов и Красимира Филипова.

От изявленията стана ясно още, че прокуратурата започва да прави анализ на неверните твърдения. Държавното обвинение е обобщило събития от последната година – период, в който ГЕРБ вече не са на власт и започна разговор за съдебна реформа.

По думите на Пиронева тези неверни твърдения в определени моменти са се превърнали в персонални атаки - множество атаки с политически характер, които идват от представители на изпълнителната и законодателната власт.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев