АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ОТ 1 АПРИЛ НОСИМ МАСКИ ПО ЖЕЛАНИЕ

Маски
29.03.2022 / 15:41

От 1 април носенето на маска ще бъде пожелателно. Това съобщи председателят на здравната комисия в парламента доц. Антон Тонев.

От управляващата партия предложиха министърът на здравеопазването и районните здравни инспекции да имат право да налагат базови ограничителни мерки.

"Ще се даде възможност на здравния министър и директорите на РЗИ по места да се въвеждат регионални мерки при нужда", заяви Тонев.

Управителят на НЗОК пък смята, че решението е на законодателната власт но в законопроекта са заложени дейности, които не са предвидени в бюджета на здравната каса.

По думите на депутата от ГЕРБ Костадин Ангелов промените предизвикват много въпроси.

"Категорично не дават отговори какво се случва с парите на първа линия на медиците и осигурените от допълнителни средства от нашето правителство на лекарите, сестрите и санитарите. Бих се доверил по-скоро на експертите, които казват, че маските трябва да останат. Нивото на ваксинация в България е много ниско и това е поредният провал", коментира проф. Ангелов.

Елена Гунчева от "Възраждане" нарече промените "медицински фашизъм".

С 10 гласа "за", без "против", и осем - "въздържал се", парламентарната комисия по здравеопазването подкрепи на първо четене и промени в Закона за здравното осигуряване - с тях се урежда здравното осигуряване и медицинското обслужване на чужденци с предоставена временна закрила, които пристигат в България. Измененията са внесени от представители на управляващата коалиция.

В законопроекта изрично се посочва, че лицата със статут на предоставена временна закрила са задължително здравноосигурени в Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). По този начин ще се създаде практическа възможност тези лица да ползват пълния обхват медицинска помощ, заплащана от НЗОК. Предлагат се и съответни промени в Закона за здравето и в Закона за убежището и бежанците.

В резултат на предложените законови промени ще се създадат оптимални възможности за лечение на хората, които пристигат от Украйна поради военния конфликт, аналогично на бежанците и на българските граждани. От финансова гледна точка, приравняването на горепосочените категории лица на българските граждани ще наложи внасяне на здравни осигуровки, като размерите и източникът на финансиране ще бъдат определени с акт на Министерския съвет поради динамиката на обстановката и временния характер на мярката, се посочва в мотивите на законопроекта.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев