АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

СРЕЩАТА НА ЛАВРОВ И КУЛЕБА В АНТАЛИЯ - ШАНС ЗА МИР В УКРАЙНА ИЛИ ПРОДЪЛЖЕНИЕ НА РУСКАТА ИНВАЗИЯ

Сергей Лавров и Дмитро Кулеба
10.03.2022 / 10:41

Повече от сигурно е, че цялото внимание в четвъртък, 10 март, ще бъде насочено към Анталия. Турският курортен център ще бъде домакин на среща на външните министри на Русия, Турция и Украйна Сергей Лавров, Мевлют Чавушоглу и Дмитро Кулеба, която бе договорена благодарение на посредническите действия на Анкара.

Сайтът Т 24 отбелязва, че това ще бъде първият по рода си пряк контакт на ниво външни министри на Русия и Украйна в 15-ия ден от руската инвазия в Украйна.

Агенция Ихляс съобщи, че срещата на тримата външни министри ще се състои в 5-звезден хотел в Белек. Въпросният хотел е известен с това, че там се състоя Срещата на Г-20 през 2015 година, в която участваха Барак Обама и Владимир Путин.

Лавров и Кулеба и придружаващите ги делегации ще бъдат настанени в различни хотели. Руската и украинската делегации няма да разговарят извън тройната среща на външните министри.

Анкара храни надежда за благоприятен изход от тройната среща за спиране на руската инвазия и за мир в Украйна.

„Нашите събеседници казаха, че ние сме една от малкото страни, които могат да установят диалог и с двете страни и че това е много важно в нашите срещи", заяви Мевлют Чавушоглу пред телевизия СиЕнЕн-Тюрк.

Проправителствените вестници "Сабах" и "Миллиет" в коментари по темата подчертават, че “резултатите от усилията на Анкара за посредничество в кървавия конфликт, които ще намерят израз в Анталия, са безспорен успех за активната дипломация на турския президент Реджеп Тайип Ердоган и накараха очите на света да се обърнат с надежда към Турция”.

Турската телевизия ТРТ цитира изявлението, направено от украинския външен министър Кулеба по повод предстоящото събитие, в което казва: "Срещата, насрочена за 10 март, ще се проведе преди всичко благодарение на турския външен министър Мевлют Чавушоглу. Не знам дали Ердоган (турският президент Реджеп Тайип) е убедил Путин (руския президент) или Чавушоглу - Лавров, но срещата ще се състои“.

По данни на Дирекцията по комуникации към турското президентство 334 журналисти, сред които 150 чуждестранни журналисти, са се акредитирали за отразяване на срещата на външните министри на Русия, Турция и Украйна. Журналисти и медии от общо 34 страни ще отразяват събитието в Анталия.

Междувременно по данни на турските медии в Анталия са взети изключителни мерки за сигурност, хиляди полицаи са мобилизирани за охраната на курорта и конгресния център NEST Kongre Center, където на 11-13 март ще се състои Международният дипломатически форум.

Той ще бъде втората поредна инициатива на турската страна. Очаква се на него да присъстват държавни и правителствени ръководители, министри от над 15 държави, както и голям брой представители на неправителствени организации от цял свят. Форумът, който ще бъде открит от турския президент Реджеп Таййип Ердоган, ще се проведе за втора поредна година под наслова „Възстановяване на дипломацията“.

Но безспорно кулминацията ще бъде резултатът от срещата на Лавров-Чавушоглу-Кулеба, която ще покаже дали ще се даде шанс на мира в Украйна или ще има второ действие на руската инвазия.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев