АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ЗАХАРОВА: РЕШЕНИЕТО НА БЕРЛИН ПОВДИГА ВЪПРОСА ЗА ЗАВЪРШВАНЕТО НА ДЕНАЦИФИКАЦИЯТА В САМАТА ГЕРМАНИЯ

Мария Захарова
01.03.2022 / 09:43

Оръжейните доставки на Германия за Украйна карат човек да се чуди как е завършен процесът на денацификация в самата Германия, каза говорителят на руското външно министерство Мария Захарова.

„Снабдяването с оръжие на идеологическите наследници на нацисткия съучастник С. Бандера ни кара волю-неволю да си зададем риторичен въпрос – колко всеобхватен и завършен е бил процесът на денацификация в самата Германия след поражението във Втората световна война?“ - се казва в коментара на Захарова, публикуван в Telegram канала на руското външно министерство.

Захарова посочи, че „в този контекст сега, уви, омаловажаващите забележки на Шолц, който по време на Мюнхенската конференция за политиката за сигурност на 18 февруари 2022 г. обяви за „смешни“ разкритите факти за геноцида на цивилното население на Донбас от украинските военни, стават разбираеми“.

„Няма нищо ново под слънцето. За пореден път, както много пъти в историята, оръжия, идващи от германска земя, ще бъдат насочени срещу руски войници. На този фон особено цинично прозвучаха уверенията на О. Шолц за важността на процеса на историческо помирение между народите на Германия и Русия“, подчерта тя.

Според нея с това решение ФРГ призовава призраците не на студената, а на най-горещата война. „Твърде много тъжни асоциации са породени от перспективата за по-нататъшно „военно“ изпомпване на Киев от Берлин, който освен това очевидно не осъзнава, че в настоящата ситуация доставените оръжия могат лесно да станат плячка на украинска територия за неонацисти, терористи и мародери”, допълни официалният представител на Министерството на външните работи.

По-рано германският външен министър Аналена Бърбок каза, че е настъпил моментът за Берлин, когато той направи обрат на 180 градуса в политиката си по отношение на доставките на оръжие за Украйна. През последните месеци Берлин отговори на исканията на Киев за доставка на оръжие, като заяви, че политиката на Германия е непроменена – тя не доставя оръжия в кризисни региони. Ден преди това германският канцлер Олаф Шолц заяви, че Германия е одобрила доставката на оръжие за Украйна.

Освен това в четвъртък Бърбок каза, че санкциите срещу Русия и падащите фондови пазари ще засегнат и Германия, Берлин ще отвърне в защита на съществуващия ред в Европа.

Припомняме, че прессекретарят на президента Дмитрий Песков каза, че доставката на оръжия за Украйна от западните страни може да се превърне в дестабилизиращ фактор, който няма да допринесе за възстановяването на реда в тази страна.

Превод: ПИ

https://pogled.info/svetoven/russia/zaharova-reshenieto-na-berlin-povdiga-vaprosa-za-zavarshvaneto-na-denatsifikatsiyata-v-samata-germaniya.139779

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев