АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

БЪЛГАРИЯ ПРЕХВЪРЛЯ НА УКРАЙНА 16 ИЗТРЕБИТЕЛЯ МИГ-29 И 14 ЩУРМОВИ САМОЛЕТА СУ-25

Изтребител
01.03.2022 / 09:46

България, Полша и Словакия прехвърлят на Украйна 70 военни самолета, които могат да бъдат базирани на полски летища, съобщиха от пресслужбата на Военноморските сили на Въоръжените сили на Украйна.

„70 самолета за украинската армия! Нашите партньори ни предават МиГ-29 и Су-25! При необходимост те ще могат да се базират на полски летища, от които украински пилоти ще изпълняват бойни задачи“ , съобщава пресслужбата на ТАСС .

Според него България прехвърля на Украйна 16 изтребителя МиГ-29 и 14 щурмови самолета Су-25, Полша - 28 самолета МиГ-29, Словакия - 12 МиГ-29.

По-рано представителят на ЕС по външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел заяви , че външните министри на ЕС са се съгласили да предоставят на Украйна смъртоносни оръжия в размер на 450 милиона евро. Освен това Борел каза, че ЕС ще достави военни самолети на Украйна.

Кремъл предупреди за опасността от „напомпване“ на Украйна с оръжия на НАТО, тъй като това вдъхновява Киев да се опита да реши проблема с Донбас със сила. Русия многократно призовава световната общност да наложи оръжейно ембарго на Украйна. Министерството на външните работи също предупреди, че използването на Украйна от САЩ като "антируско оръжие" може да завърши зле за Киев.

Припомняме, че на 24 февруари руският президент Владимир Путин обяви , че е решил да проведе специална военна операция, за да защити хората от тормоз и геноцид от страна на режима в Киев, да демилитаризира и денацифицира Украйна, да изправи пред съда онези, които са извършили множество кървави престъпления срещу цивилни, включително граждани на Русия. Държавният глава подчерта, че Русия няма да позволи на Украйна да има ядрено оръжие.

Превод: ПИ

https://pogled.info/bulgarski/balgariya-prehvarlya-na-ukraina-16-iztrebitelya-mig-29-i-14-shturmovi-samoleta-su-25.139808

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев