АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

THE AMERICAN CONSERVATIVE: ЗАПАДЪТ НЕ ПОВЯРВА НА ПРЕДУПРЕЖДЕНИЯТА НА ВЛАДИМИР ПУТИН

Патрик Бюканън
01.03.2022 / 09:37

Мнозина смятат Владимир Путин за ирационален, но руският президент направи точно това, за което предупреди, а специалната военна операция в Украйна е отговор на отказа от разширяване на НАТО, казва Патрик Бюканън, американски политик и публицист, главен редактор на The American Conservative. По негово мнение, Путин не иска война със Запада, но за това Байдън трябва да преразгледа визията си за Северноатлантическия алианс.

Когато Владимир Путин поиска САЩ да изключат Украйна от възможните бъдещи членове на алианса, САЩ отговориха, че НАТО има политика на "отворени врати" и всяка страна, включително Украйна, може да кандидатства за членство и да бъде приета в алианса.

По думите на американския политик и публицист, главен редактор на списание The American Conservative Патрик Бюканън, след като не е успял да получи задоволителен отговор на искането си, Путин е направил точно това, за което е предупреждавал, и е започнал специална военна операция в Украйна.

Както продължава Бюканън, какъвто и да е характерът на руския президент, той потвърди едно: може да му се вярва. И когато Путин предупреждава, че ще направи нещо, той следва думите си. И сега Западът трябва да отговори на два въпроса: как се стигна дотук и накъде трябва да се отиде по-нататък?

„Как стигнахме до точката, в която Русия беше опряна с гръб към стената, а Съединените щати, приближавайки НАТО все по-близо до руските граници, го изтикаха още повече в ъгъла?“, пише Бюканън.

За да направи това, авторът на статията призовава да погледнем в миналото. Между 1989 и 1991 г. Михаил Горбачов позволява Берлинската стена да бъде съборена, Германия да се обедини отново и всички „поробени народи“ на Източна Европа да бъдат освободени. Горбачов също така позволи на Съветския съюз да се разпадне на 15 независими държави, отмени Студената война в Европа, премахвайки от Москва всички причини за историческото разделение на света.

Путин дойде на власт през 1999 г. след "катастрофалното десетгодишно управление на Борис Елцин, който буквално натъпка Русия в земята". Също през 1999 г. Путин наблюдава как Америка провежда 78-дневна бомбардировка срещу Сърбия. През същата година три бивши държави от Варшавския договор - Чехия, Унгария и Полша - бяха приети в НАТО.

"Тогава правилно и съвсем основателно възникна въпросът: от кого трябваше да бъдат защитени тези страни чрез американските оръжия и алианса НАТО?" отбелязва Бюканън.

По неговите думи, директен отговор на този въпрос е даден през 2004 г., когато Словения, Словакия, Литва, Латвия, Естония, Румъния и България бяха приети в НАТО. След това, през 2008 г., беше приета Букурещката декларация, която постави Грузия и Украйна, граничещи с Русия, на опашката за членство в НАТО.

През същата година Грузия атакува Южна Осетия, което провокира Русия да отговори. Американският естаблишмънт обяви, че това е руска агресивна война, но по-късно разследване на Европейския съюз обвини грузинския президент Михаил Саакашвили за започването на войната.

И тогава, пише Бюканън, имахме Крим. През 2014 г. демократично избраният президент на Украйна Виктор Янукович беше свален в Киев и заменен от прозападен режим. Вместо да загуби Севастопол, руската историческа военноморска база в Крим, Путин анексира полуострова към Русия. И всичко това, пише Патрик Бюканън, ни довежда до днес.

„Каквото и да мислим за Путин, той не е Сталин. Той не е убил милиони хора и не е създал архипелага ГУЛАГ. Той не е ирационален, в което някои експерти го обвиняват. Той не иска война с нас, която би била повече от разрушителна и за двете страни. Путин е руски патриот, традиционалист, студен и безмилостен реалист, който се стреми да запази Русия като великата и уважавана сила, която е била през последните векове. И той вярва, че тя може да бъде отново такава“, пише Бюканън.

Това обаче не може да се случи, освен ако разширяването на НАТО не спре или ако побратимата на Русия държава Украйна стане част от военен алианс, който най-много се гордее с това, че е спечелил Студената война срещу страната, на която Путин е служил през целия си живот.

„Президентът Джо Байдън обещава почти ежечасно: „Няма да се бием в Украйна“. Защо тогава той не е готов да изключи членството на Украйна в НАТО, което иначе би изисквало от нас да направим това, което самият Байдън казва, че ние, американците, никога не трябва да правим заради собственото си оцеляване: да влезем във война с Русия", пише главният редактор на The American Conservative.

Превод: ЕС

https://pogled.info/svetoven/The-American-Conservative-zapadat-ne-povyarva-na-preduprezhdeniyata-na-vladimir-putin.139789

 

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев