АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

THE NATION (САЩ): КРИЗАТА В УКРАЙНА И ЗАПЛАХАТА ОТ УНИЩОЖИТЕЛНА ЯДРЕНА ВОЙНА

Евентуална, дори ограничена ядрена война почти сигурно ще означава край на съвременната цивилизация
11.02.2022 / 13:13

Тъй като кризата в Украйна се задълбочава, е уместно да се замислим какви биха могли да бъдат реалните последици от войната. Въоръженият конфликт с конвенционални оръжия би бил ужасна хуманитарна катастрофа, пише нобеловият лауреат за мир Айра Хелфанд на страниците на американското списание The Nation.

Миналата седмица правителствени служители на САЩ изчислиха, че между 25 000 и 50 000 цивилни, между 5000 и 25 000 украински войници и между 3000 и 10 000 руски войници могат да загинат в резултат на боевете. Броят на бежанците може да бъде от 1 до 5 милиона.

Тези прогнози се основават на предположението, че ще бъдат използвани само конвенционални оръжия. Ако обаче конфликтът се разпространи извън границите на Украйна, НАТО ще влезе в бойните действия и ще избухне голяма война с участието на ядрени сили и реална опасност от използването на ядрено оръжие. Въпреки това, сред населението като цяло никой не обсъжда тази ужасяваща заплаха.

В такъв конфликт и двете страни, разбира се, биха започнали с използването на конвенционални неядрени оръжия. Но благодарение на напредъка в технологиите и огневата мощ през последните десетилетия, съвременните оръжия имат много по-голям обхват и разрушителност от по-ранните модели, което им позволява да поразяват ключови цели далеч зад предните линии: въздушни бази, радарни станции, командни центрове, логистични центрове и т.н.

Тъй като жертвите се увеличават и от двете страни и ако една от тях е изправена пред перспективата за неизбежно поражение, нейните лидери може да почувстват необходимостта да използват тактически ядрени оръжия, за да предотвратят подобен резултат. И американските, и руските военни доктрини позволяват такова използване при такива обстоятелства.

Въпреки намаляването на ядрените сили, извършено през последните няколко десетилетия, Русия все още разполага с 1900 тактически и 1600 стратегически ядрени оръжия. Що се отнася до НАТО, Франция има 280 ядрени оръжия, а Обединеното кралство - 120. Освен това САЩ разполагат със 100 тактически бомби B61, разположени в бази на НАТО в Белгия, Германия, Италия, Холандия и Турция, както и 1650 готови за употреба стратегически бойни глави.

Ако едно-единствено 100-килотонно ядрено оръжие експлодира над Кремъл, то може да убие четвърт милион души и да рани милион, като напълно лиши руската столица от способности за реагиране при извънредни ситуации. Взривяването на една бомба от 100 килотона над Капитолия на САЩ ще убие повече от 170 000 души и ще рани близо 400 000.

Изключително малко вероятно е ескалацията на ядрения конфликт между САЩ и Русия да се ограничи до единични експлозии над двете столици. Най-вероятно ще бъдат включени голям брой ядрени оръжия, много по-мощни от 100 килотона и ще бъдат насочени срещу много градове. Например руските ракети SS-18 M6 с 460 термоядрени заряда имат мощност от 500 до 800 килотона, докато бойната глава W88, монтирана на американските подводници Trident, е 455 килотона.

Доклад от 2002 г. показва, че ако Русия взриви дори 300 от своите 1600 стратегически бойни глави над американските големи градове, 78 милиона души ще загинат през първия половин час. Освен това ще бъде унищожена цялата икономическа инфраструктура на страната: електрическата мрежа, интернет, хранителната система, транспортната мрежа и здравната система. Всичко необходимо за поддържане на живота ще изчезне и в рамките на няколко месеца след атаката огромното мнозинство от населението на САЩ ще умре от глад, лъчева болест и епидемични заболявания.

Атаката на САЩ срещу Русия би имала подобни последици. И ако НАТО се включи, същата съдба ще сполети по-голямата част от Канада и Европа.

И това са само последствията от широкомащабното използване на ядрени оръжия от НАТО и Русия. Глобалното изменение на климата ще бъде още по-катастрофално. Последните проучвания потвърдиха хипотезите, изтъкнати през 80-те години на миналия век, че широкомащабното използване на ядрени оръжия ще доведе до рязко охлаждане. Една война, включваща огромните американски и руски арсенали, може да освободи до 150 тераграма (150 милиона метрични тона) сажди в горните слоеве на атмосферата, като понижи средните глобални температури до -8 градуса по Целзий.

Във вътрешността на Северна Америка и Евразия температурите ще паднат с 45-50 градуса до нива, невиждани от последния ледников период, а това ще доведе до катастрофално намаляване на производството на храна и до глад, който може да убие по-голямата част от човечеството. Дори по-ограничен военен конфликт, включващ само 250 100-килотонни бойни глави, може да намали средните глобални температури с 10 градуса, достатъчно, за да провокира безпрецедентен глад, който почти сигурно ще означава край на съвременната цивилизация.

Огромният риск, присъщ на настоящия психологически дуел между САЩ и Русия, изисква фундаментална промяна в отношенията помежду им, както и в също толкова напрегнатите отношения на САЩ с Китай. Великите сили вече не могат да играят игра с нокаут, за да видят кой ще се окаже по-силен. Напълно възможно е някоя от тях да се издигне до върха - до върха на огромна купчина пепел.

Ядрените оръжия представляват отделна заплаха, създадена от човека, за оцеляването на нашия вид. Премахването им може да бъде постигнато в рамките на десетилетие, ако лидерите на ядрените държави вземат съответното решение. А процесът на договаряне на обективен и осъществим график за демонтажа на тези оръжия ще създаде нова парадигма на сътрудничество в международните отношения, която ще позволи на страните да се изправят срещу друга, по-сериозна екзистенциална заплаха - глобалното затопляне.

Премахването на ядрените оръжия не е някаква фантазия, то е абсолютна необходимост за продължаващото оцеляване на човечеството. Ние оцеляхме в ядрената ера не поради мъдро ръководство, здрава военна доктрина или надеждна технология. Както отбеляза Робърт Макнамара, „късметът предотврати ядрена война“. Да разчиташ отново на него в сферата на сигурността е безумие. Решителността за премахване на ядрените оръжия е политика, основана на съвременните реалности и предлага единствения приемлив начин на действие.

От съществено значение е настоящата криза да се разреши чрез дипломатически средства. Също толкова важно е държавите, притежаващи ядрено оръжие, да се поучат от настоящата нестабилна ситуация и да предприемат действия за трайно премахване на ядрената заплаха чрез ускоряване на преговорите за пълното премахване на ядрените оръжия, както призовава кампанията „Завръщане от ръба“, която има за цел да поддържа Договора за забрана на ядрените оръжия.

Източник: Агенция "Фокус"

https://epicenter.bg/

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев