АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

"РАЗГОВОР МЕЖДУ НЯМ И ГЛУХ“. КАК ШЕФКАТА НА „ФОРИЙН ОФИС“ „ОТКЪСНА“ ДВА РЕГИОНА ОТ РУСИЯ

Британският външен министър Лиз Тръс
11.02.2022 / 11:07

Британският външен министър Лиз Тръс по време на срещата си с руския външен министър Сергей Лавров направи няколко необичайни изявления, включително, че нейната страна не признава руския суверенитет над регионите Ростов и Воронеж. Британското посолство в Москва трябваше да търси извинения за това.

По време на разговори в Москва британският външен министър Лиз Тръс каза на Сергей Лавров, че Русия трябва да изтегли войските си от украинската граница. На това руският външен министър отбеляза, че военните се намират на територията на страната им и имат право да провеждат там всякакви маневри.

Представителят на Обединеното кралство обаче продължи да настоява за своята позиция. Тогава Лавров я попита дали британският й колега признава „руския суверенитет над Ростовска и Воронежска област“.

„Обединеното кралство никога няма да признае руския суверенитет над тези региони“, отговорила Тръс, както думите й се цитират от Комерсант.

Тогава в ситуацията е трябвало да се намеси британският посланик в Руската федерация Дебора Бонерт, която е обяснила на шефката на външното министерство, че става дума за руски региони.

По-късно британското посолство в Москва публикува в своя канал Telegram коментар „по повод появилите се в медиите репортажи от закритата част на преговорите” на Тръс и Лавров. Дипломатическата мисия публикува в нейна защита думите, изречени от шефа на британското външно министерство.

„По време на срещата ми се стори, че министър Лавров говори за част от Украйна. Ясно посочих, че тези региони (Ростов и Воронеж) са част от суверенна Русия “, обясни тя.

„Оказва се, че сензационното изказване на Трус за „великата Украйна“, която се е борила в дългата си история ту с монголите, ту с татарите, не е подхлъзване, не е неуспешен обрат на речта, а нещо по-дълбоко, произтичащо от , меко казано, дълбоко непознаване на темата.

Веднъж чух една поговорка от британски политик: „Дипломатът трябва да помисли два пъти, преди да не каже нищо“. Трус, очевидно, следва съвсем различен принцип - коментира поведението на шефа на британското външно министерство сенатор Алексей Пушков в своя Telegram канал.

"Разговор на ням с глух"

Шефът на руското външно министерство каза, че е разочарован от преговорите с британския си колега.

„Разговор между ням и глух се получи днес у нас. Изглежда, че слушаме, но не чуваме... Нашите подробни обяснения паднаха на неподготвена почва почти по същия начин, както казват, че Русия чака земята да замръзне и да стане като камък, за да могат танковете да могат спокойно преминават на украинска територия “, каза Лавров.

Струва ми се, че „същата почва е налице и днес“ сред британските колеги, от „от които като от камък отскачаха множеството факти“, цитирани от руската страна. По думите на Лавров, той „почувствал“, че британските колеги „или не са запознати с тези най-подробни обяснения, или напълно ги игнорират“.

„Не бях няма в нашия разговор, ясно изразих позицията на Обединеното кралство по ситуацията... Изслушах и министър Лавров“, каза Тръс, коментирайки думите на руския външен министър.

Есминецът в Черно море

В края на юни 2021 г. британският разрушител Defender премина руската граница близо до нос Фиолент (Крим). Руският граничен кораб, след многократни предупреждения, проведе предупредителен огън, а самолетът Су-24М извърши "предупредително бомбомятане" по курса на разрушителя. Британското министерство на отбраната и правителствената служба обаче твърдят, че разрушителят не е обстрелван и не се намира в руски териториални води.

В четвъртък, в отговор на въпрос как да се характеризира опитът на британски военен кораб да нахлуе в руските териториални води в Черно море, Тръс каза, че подобни действия са "обусловени от поведението" на Москва.

„В отговор на заплашителното поведение на Русия на украинската граница, Обединеното кралство работи с партньорите от НАТО за укрепване на нашата отбрана. Това са стъпки, изцяло продиктувани от интересите на защитата. НАТО е отбранителен алианс и това е абсолютно разумен подход “, каза ръководителката на британското външно министерство.

Тя също така отбеляза, че „ако Русия беше предприела стъпки за деескалация“, тогава реакцията на Обединеното кралство нямаше да е необходима. Тя също така подчерта, че „никой не подкопава сигурността на Руската федерация“.

„Онези войски, които са далеч отвъд границите на Великобритания, САЩ и Канада, които са изпратени в балтийските страни, в страни, които са на брега на Черно море – тези войски и оръжия по правило никога не се връщат У дома. Днес също говорихме за това, но г-жа министърът съвсем разбираемо ни обясни, че това не ни касае. Но руските войски на руска територия са основната грижа на Лондон “, коментира Лавров думите на своя колега.

Монголи и татари нападат Украйна

„Украйна е горда страна с дълга история. Тя преживя много нашествия - от монголите до татарите. Това са много упорити хора. Ако се наложи, украинците ще се борят за страната си“, каза Тръс в края на януари.

Тогава официалният представител на руското външно министерство Мария Захарова в своя канал в Telegram помоли британския си колега да изясни колко години са минали между тези две нашествия. Захарова също се чудеше защо Трус не споменава фашистката окупация на Украйна сред нашествията.

„Тя не спомена за страданията на украинците от фашизма, защото са незначителни или защото до 40-те години на 20-ти век британската корона не само е подкрепяла германския нацизъм, но е била и заразявана от него?“ - написа Захарова.

Тя се запита и коя ли учебна институция е издала дипломата на ръководителя на „Форийн офис“ на Обединеното кралство.

Трас и желязната лейди

Лиз Тръс често е сравнявана с британския премиер Маргарет Тачър . Подобно на Желязната лейди по време на посещението си в Германия през 1986 г., шефът на британското външно министерство кара танк в Естония.

Така по време на настоящото посещение в Русия читателите на Daily Mail видяха приликата й с бившия британски премиер. Тръс пристигна в Москва за разговори с руския външен министър Сергей Лавров с кожена шапка. Нейният образ беше сравнен с образа на Желязната лейди по време на посещението й в руската столица през 1987 г.

Някои коментатори изразиха недоволство от настоящото посещение на Трус. Един от тях отбеляза, че ако Тръс „доведе нещата до война“ с изявленията си, тогава тя може да „вземе коженото си палто и шапка със себе си“ и „да отиде на фронтовата линия“. Други нарекоха срещата й с Лавров "дипломатическа катастрофа" и написаха, че тя "не е Тачър, точно както (Борис) Джонсън не е (Уинстън) Чърчил". Както отбелязва потребителят Денис Т, Тръс "под илюзията", че обличането като Тачър и повтарянето на позите й на добре познати снимки ще накара обществеността да мисли, че и тя "наистина има лидерски качества".

Превод: ЕС

https://pogled.info/svetoven/razgovor-mezhdu-nyam-i-gluh-kak-shefkata-na-foriin-ofis-otkasna-dva-regiona-ot-rusiya.139136

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев