АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ЛАВРОВ: УЛТИМАТУМИТЕ И ЗАПЛАХИТЕ, ОТПРАВЯНИ КЪМ РУСИЯ, НЕ ВОДЯТ ДОНИКЪДЕ

Външният министър на РФ Сергей Лавров
10.02.2022 / 15:25

Ръководителят на руската дипломация определи днес като контрапродуктивни заплахите на Запада, отправяни към Русия по повод обвиненията, че подготвя военна операция срещу Украйна, по чиито граници е струпала десетки хиляди войници, предават Франс прес и БТА.

"Идеологизираните подходи, ултиматумите и заплахите не водят доникъде", заяви Сергей Лавров в началото на среща с британската си колежка Лиз Тръс в Москва. Той изрази съжаление, че "мнозина наши западни колеги" предпочитат тази форма на комуникация.

Ако Лондон има желание да подобри отношенията си с Москва, "ние естествено ще отвърнем по същия начин, защото няма как да сме доволни от отношенията помежду ни, които са в най-ниската си точка", продължи Лавров.

Нормализация на отношенията обаче е възможна само чрез равноправен, воден с взаимно уважение диалог с цел да се намерят взаимно приемливи решения, подчерта той.

Москва свързва евентуалната деескалация с договори, които да гарантират неразширяване на НАТО, при все че Украйна се стреми да влезе в алианса, както и с фактическо изтегляне на пакта от Източна Европа - на границите отпреди 1997 г.

Лиз Тръс заяви, че пристига в Москва с цел да убеди Русия да поеме по пътя на дипломацията.

"Евентуална война в Украйна би била катастрофа за руския и украинския народ и за европейската сигурност", каза тя. "Има алтернативен път, дипломатически път, който дава възможност да се избегнат конфликти и кръвопролития", добави Тръс.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев