АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

РАДЕВ: НАЙ-ГОЛЯМАТА ЗАПЛАХА ЗА СИГУРНОСТТА Е НЕГЛИЖИРАНЕТО НА ВЪОРЪЖЕНИТЕ НИ СИЛИ

Румен Радев
10.02.2022 / 14:15

Кризата между Русия и Украйна създава заплаха за сигурността на цяла Европа, това е криза с глобални измерения, там диалогът се води на високо ниво между САЩ и Русия, НАТО- Русия, Европа-Русия, България е част от усилията за намаляване на напрежението. Това заяви президентът Румен Радев, цитиран от БГНЕС.

Всички трябва да работим така, че да се избегне военно решаване на тази криза. Може да се търси решение по дипломатически път и тук са впрегнати всички усили, добави Радев.

„Най-голямата заплаха за нашата национална сигурност е неглижирането на Въоръжените ни сили. Трябва да не се сещаме за проблемите на армията от криза до криза и от катастрофа до катастрофа. Ангажиментите на държавното ръководство трябва да са постоянни и целенасочени, а не да се изчерпват с еднократни актове по придобиване на нова техника и въоръжение“, отбеляза още президентът при представянето на анализа на състоянието и подготовката на Въоръжените сили през 2021 г.

Той заяви, че декларацията на правителството, че сигурността ще се гради върху конституционните задължения на армията трябва да се подплати с ясни ангажименти, виждания и подкрепа как точно ние ще развиваме въоръжените ни сили.

„В НАТО има ясен процес по планиране. България е предоставила и предприела гъвкав и отворен подход. За тази батальонна бойна група се говори много, но не много хора знаят за задачите на тази група. Тя не може да реши проблемите на нашата сигурност, но изграждането й е важно, защото то означава, че можем да работим заедно с нашите съюзници, да запълваме дефицитите, които имаме през годините по дадени решения“, подчерта Радев.

По този начин заедно трябва да демонстрираме, че можем да отговорим на всяка криза. Най-голямата гаранция за нашата сигурност е да развиваме нашите въоръжени сили и съвместимостта с нашите партньори, посочи още Радев.

Попитан за доставките на новите изтребители, Радев отговори, че по въпроса може да каже повече министърът на отбраната, но има информация, че ще има закъснение.

„За това дали ще закъснеят доставките на новите изтребители, може да зададете въпроса към Борисов и неговото правителство, когато те сключваха договора, при какви условия беше сключен той“, каза президентът.

„Това е изключително тревожно за нашите въоръжени сили. Поставя на изпитание личния състав. Има рискове България да загуби въздушен суверенитет, рискове България да загуби възможността да охранява сама своето въздушно пространство, което е въздушно пространство на НАТО“, уточни още Радев.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев